De Lotus Bakkerij opent in Thailand een nieuwe speculoosfabriek

CHONBURI:- De Lotus Bakeries gaat in Thailand een nieuwe fabriek voor speculoos bouwen. De eerste koekjes moeten er in 2026 van de band rollen. Voor de koekjesfabrikant is Azië geen onbekend terrein. 

Lotus heeft in China en Zuid-Korea al verkoopkantoren met eigen teams en vanuit Hongkong worden andere landen in de regio aangestuurd. Om die groeiende aanwezigheid te versterken en sneller in te spelen op opportuniteiten, plant Lotus Bakeries een nieuwe fabriek voor Biscoff, de merknaam van de Lotus-speculoos.

De nieuwe fabriek is alweer een stap in de groei van Lotus. Drie jaar geleden opende Lotus Bakeries in het Amerikaanse Mebane, in de staat North Carolina, al een Biscoff-fabriek. In Zuid-Afrika heeft de groep een productievestiging voor Bear, een dropachtige snoep.

“We zijn wel even zoet met de verdere uitbreiding in Azië”

Voor de vestigingsplaats van de nieuwe fabriek is Thailand gekozen. In een persmededeling meldt Lotus dat er een akkoord is voor de aankoop van een stuk industriegrond in de provincie Chonburi, ten oosten van de hoofdstad Bangkok. Die provincie maakt deel uit van de Eastern Economic Corridor, die door de overheid wordt ontwikkeld als belangrijke economische regio.

‘Thailand ligt centraal in Azië en laat toe de importheffingen voor belangrijke markten zoals China, Korea en Maleisië te herleiden tot bijna nul, een belangrijk voordeel’, zegt Lotus-CEO Jan Boone. ‘Ook het ecologische aspect is een belangrijke beweegreden om lokaal aan te kopen en in de regio te exporteren.’

Groeiregio
Het project gaat definitief van start als de aankoop van de grond is afgerond. De eerste productielijn moet in 2026 operationeel zijn. ‘Het is de bedoeling in een eerste fase naar drie of vier productielijnen te gaan’, zegt Boone. ‘Welke keuze we daar maken, zal een impact hebben op de omvang van de investering, maar het gaat om significante bedragen. Het is vergelijkbaar met de investeringen in de fabriek in de VS, waar we tegen eind dit jaar van twee naar vier productielijnen gaan.’

Azië vertegenwoordigt zo’n 15 procent van de wereldwijde volumes van Lotus, maar de bedoeling is dat aandeel te vergroten. ‘We zien dat de regio sterk groeit’, zegt Boone. ‘Het is dan ook onze ambitie er de komende 15 jaar forse groei te realiseren.’

Thailand ligt centraal in Azië en laat toe de importheffingen richting voor belangrijke markten als China, Korea en Maleisië te herleiden tot bijna nul.

De fabriek in Azië moet daarvoor in de noodzakelijke bijkomende capaciteit voorzien en Lotus toelaten de speculoos verser en met lagere transportkosten tot bij de Aziatische consumenten te krijgen. De ervaring die het met de bouw van een fabriek in de VS opdeed, vermindert volgens Lotus het projectrisico voor de nieuwe Aziatische fabriek.

‘We zijn wel even zoet met de verdere uitbreiding in Amerika en Azië’, zegt Boone. ‘We hebben straks drie fabrieken op de voor ons drie belangrijkste continenten. Je moet niet verwachten dat er direct opnieuw een aankondiging als deze komt.’

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: redactie
Bron: Detijd.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!