Nieuw dialysesysteem in Thailand biedt nieuw leven aan nierpatiënten

~ZICH KIPLEKKER VOELEN~
(In goed vel steken)

THAILAND:- Aan het begin van dit jaar werd Automated Peritoneal Dialysis (APD) toegevoegd aan het Universele dekkingsregeling (UCS) om de kwaliteit van leven van patiënten met chronische nierziekte in Thailand te verbeteren.

Khun Manee Paintanphol, een patiënt in het Ban Phaeo-ziekenhuis in Samut Sakhon, was de eerste UCS-begunstigde die APD ontving – een behandeling voor nierfalen, die een geautomatiseerde cycler gebruikt om de buik van de patiënt te vullen met dialysaat voordat het in een steriele zak wordt geleegd.  Dit proces wordt “uitwisseling” genoemd.

Twee jaar lang moest ze de steeds de ambulante peritoneale dialyse (CAPD) ondergaan, wat een last was omdat ze de uitwisseling vier keer per dag moest doen, tussen 6.00 en 23.00 uur.  Ze moest tijdens het proces ook vijf tot zes zakjes dialysaat verwisselen. Door de behandeling voelde ze zich moe en rusteloos. “Soms viel ik voor 23.00 uur in slaap, omdat ik oud ben en mijn gezondheid niet zo goed is.  Soms miste ik de uitwisseling, waardoor mijn buik opzwol ‘, zo vertelde zij.

Manee’s worstelingen werden opgemerkt door haar arts, die vervolgens voorstelde om zich in te schrijven voor APD bij de UCS. Toen ze eerder dit jaar APD begon te gebruiken, kon ze de hele nacht door slapen en hoefde ze maar twee zakjes dialysaat per dag te verwisselen.  dokter heeft de machine voor mij zo ingesteld dat ik hoef enkel maar op de groene knop te drukken en de dialysaatzakjes te verwisselen, ”zei ze.  “Nu kan ik beter slapen en voel mij s’morgens kiplekker.”

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!