Nederlanders nauwelijks bezig met het klimaat bij het boeken van hun reis 

PATTAYA:- Nederlanders, zoals ik en klimaatminister Rob Jetten willen graag op vakantie en laten zich daarbij zeker niet tegenhouden door zorgen om het klimaat. Volgens reisbranchedirecteur Frank Oostdam vinden mensen reizen sinds de beperkingen van de coronapandemie belangrijker en willen zij bij het kiezen van hun bestemming “minder over duurzaamheid nadenken”. De voorman van reisorganisatiekoepel ANVR zegt dat duurzaamheid bij zakelijke reizen een veel grotere rol speelt.

“Bij consumenten is er ook een trend naar een bewustere manier van reizen, maar dit gaat om een heel kleine groep mensen”, zegt Oostdam tegen het ANP. “Het is verder niet ’top of mind’. Het is aan ons om daar verandering in te brengen. Bedrijven hebben veel meer interesse in compensatieprogramma’s voor de CO2-uitstoot. Er is ook geen zakelijke reiziger meer die voor afstanden tot 400 kilometer het vliegtuig pakt.”

Het gemekker over de vliegreis van D66-minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten naar Argentinië was de afgelopen dagen niet van de lucht, we moeten echt minder zeuren in dit land.

Instagram account van onze Robbie!

Rob  scharrelt met een Argentijnse hockeyprof die in Nederland woont en blijkbaar werd hij tijdens de kerstvakantie geïntroduceerd bij zijn schoonfamilie. Die gast kan moeilijk met een zeilboot, met de trein of op de fiets naar Zuid-Amerika reizen, dus…take a plan!

De beperkingen van de coronapandemie hebben Nederlanders laten beseffen hoe belangrijk reizen voor hen is, stelt Oostdam. “Vakantie is hoger op de prioriteitenlijst komen te staan en is duidelijk belangrijker dan het kopen van producten.” Het leidt ertoe dat de reissector in 2024 een recordomzet verwacht. De ANVR denkt niet dat dit een eenmalige uitschieter is, maar meer een beeld dat de komende jaren hetzelfde zal blijven.

ANVR-voorman Frank Oostdam. Foto: Reismedia

In 2023 hielden ook prijsverhogingen van zeker meer dan 10 tot 15 procent vakantiegangers niet tegen in hun keuze voor een bestemming. Oostdam verwacht dat consumenten door de nog altijd hoge inflatie dit jaar meer op de kosten letten, maar dat zij wel gewoon op vakantie gaan. De directeur hoopt en denkt dat de prijsstijgingen dit jaar beperkt blijven tot 5 procent, vooral doordat kerosine niet meer zo snel duurder wordt.

Vertrouwde bestemmingen
Verder ziet de reissector het boekingsgedrag van consumenten “eindelijk weer vervallen in normale patronen” na de coronacrisis. Nederlanders boeken weer op tijd en gaan ook weer naar de vertrouwde bestemmingen. Vooral het Middellandse Zeegebied is populair. “Al kiezen mensen door de warmte daar ook steeds vaker voor Scandinavische landen, maar die aantallen zijn beperkt”, constateert Oostdam.

Groei vliegverkeer
Naar verwachting zal het vliegverkeer op Nederlandse luchthavens dit jaar ook verder groeien, mede door vliegvakanties. De grootste regionale luchthavens, Eindhoven en Rotterdam, konden afgelopen jaar al recordaantallen passagiers verwelkomen. Schiphol zat in 2023 nog 14 procent onder het pre-coronaniveau, maar in 2024 wordt er verder herstel verwacht.

Olleke Bolleke in Pattaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!