Na bloedonderzoek bij apen op Koh Chang, blijken 9 mensen besmet met het apenmalaria te zijn

TRAT:- De Ambtenaren van het Thaise Ministerie van Nationale Parken, Natuur- en Plantenbehoud en het Ministerie van Veeteelt zijn naar het eiland Koh Chang in de provincie Trat gestuurd, nadat negen mensen op het eiland besmet bleken te zijn met Plasmodium knowlesi, een parasiet die veroorzaakt malaria bij apen, andere primaten en mensen. 

De Ambtenaren zullen bloedmonsters nemen van wilde en gedomesticeerde apen om hen te testen op de Plasmodium knowlesi, parasiet. Twee andere menselijke gevallen werden gevonden in het Bo Rai-district van dezelfde provincie.

In maart werden bloedmonsters van acht wilde en gedomesticeerde makaken met lange staart naar het laboratorium van het Department of Disease Control gestuurd voor analyse.  Twee van de monsters testten positief op Plasmodium falciparum.

Volgens gezondheidsfunctionarissen kan apenmalaria op mensen worden overgedragen door beten van gestreepte muggen die besmet zijn met de parasiet. Tot nu toe zijn er echter geen meldingen van overdracht van mens op mens.

Gewoonlijk worden er elk jaar ongeveer 10 gevallen gemeld, maar sinds eind vorig jaar zijn er ongeveer 100 gevallen gemeld en is één persoon overleden in de provincie Songkhla.

De meeste gevallen zijn ontdekt in de provincies Ranong, Songkhla en Trat, vooral langs de landsgrenzen.

Apenmalaria werd in 2004 uitgeroepen tot een opkomende ziekte in Thailand.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Oost-Thailand
Bron: Thai PBS World

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!