Mu Daeng start na corona en brandwonden vol frisse moed derde Thaise restaurant 

BRASSCHAAT:- “Kom proeven. Rood zwijntje krijgt hier een staartje”, staat in het groot te lezen langs de Liersesteenweg in Emblem. Voor de gewone passant klinkt dat wat cryptisch, maar liefhebbers van de Thaise keuken weten dat Mu Daeng, wat ‘rood zwijntje’ betekent in het Thais, de bijnaam is van chef Sirinthorn Tapwongs. Zij opende zopas een derde vestiging van haar Thais restaurant en take-out Mu Daeng in Emblem en vroeg haar gasten tijdens de opening geen bloemen te schenken maar liever een gift voor nazorgcentrum Oscare, dat haar zelf zo goed bijstond nadat haar hand twee jaar geleden ernstig verbrand geraakte na een typisch koksongeval.

“Het gaat goed met Mu Daeng, ons klein rood zwijntje wordt groot”, laat Mu Daeng zelf weten. De ondernemende vrouw werkte onder meer in Hof van Cleve van Peter Goossens en kan als een van de weinige chefs in ons land uitpakken met een Thai Select-label. Ze ging naar de meest prestigieuze koksschool van Thailand: het Mandarin Oriental Hotel in Bangkok.

Zeven jaar geleden opende ze haar eigen culinaire academie ergens verstopt in de bossen aan de Picardiëlaan in Schilde. Wat aanvankelijk begon met kookworkshops en catering groeide uit tot een echt restaurant. In september 2019 kwam er een tweede vestiging in Brasschaat op de Kapelsesteenweg. “Zes maanden later volgde de eerste lockdown, maar ik mag niet klagen. Thaise restaurants hebben een traditie met take-away, dus hebben we die periode goed kunnen overbruggen. Mijn klanten waren ontzettend lief en ondersteunend.”

Om aan hetzelfde groeiritme verder te gaan, opent Mu Daeng nu zeven jaar na Schilde en drie jaar na Brasschaat een derde Mu Daeng op de Liersebaan 47a in Emblem (Ranst). “Ik merkte dat in de buurt van Lier weinig Thaise restaurants zijn. Eerst ging ik in de stad kijken, maar door de beperkte parkeermogelijkheden en de moeilijke mobiliteit in het centrum, hebben we voor de Liersesteenweg in Emblem gekozen. Vlakbij Lier, maar met een privé-parking, 49 zitplaatsen en een groot terras met tuin. Vroeger was hier een broodjeszaak. We hebben op heel korte tijd een open keuken gemaakt en de inrichting volgens het Mu Daeng-concept aangepast: sober maar proper zonder veel tierlantijntjes, met zwart, rood en veel wit als basiskleuren.”

Verfijnd maar toegankelijk
Ondanks het hoog niveau, zijn de prijzen heel toegankelijk. De nieuwe Mu Daeng ligt op de hoek van de Kanaalstraat en de Liersesteenweg. Omdat ze merkte dat er veel fietsers via de Kanaalstraat de dijk van het Netekanaal opdraaien, gaat ze voor 15 euro ook een lekker lunchmenu aanbieden en kunnen mensen voor dessertje zoals een taart met koffie of een drankje bij Mu Daeng stoppen. Terwijl Sarocha in Brasschaat de keuken leidt, wordt Kwanrutai in Emblem het gezicht van Mu Daeng. Zowel Sarocha als Kwanrutai zijn opgeleid in de culinaire academie van Mu Daeng in Schilde. Zelf blijft ze op post in Schilde.

Oscare
Bij de opening deze week vroeg Mu Daeng geen bloemen, maar liever een gift voor Oscare, het nazorgcentrum voor brandwonden. “Er helpen daar zo veel vrijwilligers met een groot hart. Op 19 september 2020 liep ik derdegraadsbrandwonden op toen ik even mijn focus verloor, een verkeerde beweging maakte en kokende olie uit de wokpan over mijn hand en voorarm kreeg. De blaar nam angstwekkende afmetingen aan. Mijn hele hand zag zwart.”

De zaal zat vol, en omdat er geen andere kok aanwezig was, bleef Mu Daeng verder werken. Ze wou niemand teleurstellen. Het incident vond rond 17u plaats en pas rond 21.30u maande een dokter uit het brandwondencentrum van Stuivenberg die toevallig kwam eten haar aan om zo snel mogelijk naar ginder te rijden.

“De eerste momenten voelde ik nauwelijks pijn. Wacht maar, zeiden ze, en hun waarschuwing klopte. Wie geen brandwondenpatiënt is geweest, kan zich niet voorstellen hoe pijnlijk het is om dagelijks die open wonde schoon te moeten wassen met water en zeep. Dat was maandenlang het moeilijkste moment van de dag. Ik nam om de vier uur pijnstillers. De thuisverplegers brachten dagelijks verse zalf en verband aan.”

Bijna twee jaar later, draagt Mu Daeng nog altijd een drukhandschoen in elastische stof. ’s Nachts wordt ze nog geregeld wakker van de pijn aan haar hand. “Na enkele maanden ben ik opnieuw beginnen koken. Het was een angst die ik moest overwinnen. Het doelbedrag was 3000 euro binnenhalen voor Oscare, die mij zo goed gesteund hebben. Nu zitten we al aan 3.300 euro, en de actie loopt nog een maand.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: kma  
Content: Kristin Matthyssen
Bron: Nieuwsblad.be

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!