Moord, fraude door monniken ondermijnen vertrouwen in het Thaise boeddhisme

THAILAND:- Er lijkt geen week voorbij te gaan zonder dat een boeddhistische monnik in Thailand een misdaad blijkt te hebben gepleegd. Op 16 augustus van dit jaar kwam het nieuws, bijna terloops vermeld in een landelijk dagblad, dat een boeddhistische monnik (41) zojuist een oudere man (67) met een jachtgeweer had doodgeschoten. De moord vond plaats in een meditatieretraite die werd geleid door de monnik in Phitsanulok. Het slachtoffer bezat land dat aan de meditatieruimte grensde en die naar verluidt betrokken was geweest bij een langlopende ruzie met de monnik.

Wapengeweld is aan de orde van de dag in Thailand, waar het wemelt van de illegale vuurwapens. Echter, wanneer de moordenaar een monnik is, is de misdaad vooral voor Thaise boeddhisten een kwelling. Monniken worden in het boeddhistische land namelijk algemeen beschouwd als toonbeelden van deugdzaam gedrag volgens de strenge ethische leerstellingen die zijn opgesteld door de Boeddha.

Toch zijn veel saffraan geklede geestelijken dat duidelijk niet. Tal van geestelijken zijn de afgelopen jaren schuldig bevonden aan ernstige misdrijven, waaronder een enkele moord. Vorig jaar werd de 59-jarige abt van een klooster in de noordoostelijke provincie Buriram gearresteerd nadat hij een hoogzwangere vrouw met een machete had gedood. De abt had een verhouding gehad met de vrouw, die dreigde de relatie openbaar te maken tenzij hij haar geld zou geven, aldus de politie. De monnik besloot de vrouw het zwijgen op te leggen door haar te vermoorden. Er zijn ook voorbeelden van monniken die zich extreem verrijkten en in eigen vliegtuigen de wereld rondvlogen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel dat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Redactie
Bron: boeddhistischdagblad.nl

Eén gedachte over “Moord, fraude door monniken ondermijnen vertrouwen in het Thaise boeddhisme”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!