MODETREND | Wanneer zijn heteromannen gestopt met croptops dragen?

EUROPA:- In de voorbijgaande jaren droegen mannen als Will Smith, Mark Wahlberg en andere iconen naveltruitjes, maar wat is er veranderd?

Af en toe plaatst uw nieuwsbeer nog weleens interessante dingen op zijn tijdlijn. Tijdens de afgelopen Pride was er bijvoorbeeld een mini-revival van de croptop, mede omdat fast-fashionwinkels veel reclame maakten voor het kledingstuk – net als voor korte shorts en alles wat onder de glitters zat.

Olleke Bolleke spotte tijdens Men’s Fashion Week deze opvallende modetrend.

De crop top voor mannen….JA of NEE?

Waar vrouwen meerdere keren per jaar op een fashion week getrakteerd worden, moeten modeminnende mannen het met tweemaal per jaar doen. Daar lijken de ontwerpers gelukkig rekening mee te houden: ze zetten alles op alles om de trends van de komende seizoenen te voorspellen, en showen spectaculaire collecties

Een van de creaties die ik voorbij zag komen was, die van ASOS, waarin een mannelijk model een neongroene croptop draagt. Mijn vinger bleef boven de ‘like or unlike’ knop hangen. Ik wist dat ik wilde lezen, maar wist dat óók dat ik mij zou verkneukel en mijn ochtendhumeur zijn weerga niet kent.

Naast mijn reactie waren er natuurlijk tal van reacties doe een een beerput van misogynie, homofobie en transfobie vormde.

Het idee dat een man met een croptop homo is, nog in de kast zit of op zijn minst vrouwelijk moet zijn, is haast ironisch. De oorsprong van het kledingstuk ligt namelijk in een van de meest hypermannelijke activiteiten aller tijden: American football.

Het klinkt als het begin van een slechte gaypornfilm, maar de jerseys van American footballers werden tijdens de wedstrijden continu door andere spelers gescheurd, waardoor torso’s en buikspieren werden ontbloot. Die onbedoelde ontbloting leidde aan het begin van de jaren tachtig tot een trend waarbij spelers doelbewust hun jerseys verknipten, om te pronken met hun uit steen gehouwen lichamen. 

Toen Kid Cudi in 2014 het podium op liep met zijn ontblote buik, deed hij dat op een festival dat bekendstaat om zijn onconventionele, enigszins controversiële outfits. Ezekiel Elliotts eerbetoon aan Prince ging meer over protesteren tegen het verbod van de NCAA op het oprollen van T-shirts dan over de croptop zelf. Toen Zac Efron in 2016 een croptop droeg in de film Dirty Grandpa en Will Ferrell in 2011 bij SNL, deden ze dat voor het komische effect. Hetero’s dragen misschien wel weer in het openbaar croptops, maar het is nog lang niet genormaliseerd. 

De croptop wordt gedragen om te shockeren, voor de gein of om te lachen. De croptop – net als veel andere kleding – gaat nog steeds gebukt onder bepaalde ideeën over gender en geaardheid.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Nederland
Bron: modebladen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!