Ministerie van Volksgezondheid Thailand dringt er bij importeurs van noedels op aan te controleren op ethyleenoxide

BANGKOK:- Het ministerie van Volksgezondheid heeft importeurs van instantnoedels opgeroepen hun producten te controleren op mogelijke besmetting met ethyleenoxide residuen.

Khun Yongyos Thammawut, secretaris van het ministerie van Volksgezondheid, liet weten dat de afdeling Medische Wetenschappen van het ministerie met succes een techniek heeft ontwikkeld voor het detecteren van ethyleenoxide in voedselproducten.

Hij zei dat er willekeurige controles moeten worden uitgevoerd op geïmporteerde noedels nadat de Europese Unie onlangs de chemische stof in de vanillesmaak heeft ontdekt die in meer dan tien recepten van een populair ijsmerk wordt gebruikt. Khun Yongyos verklaarde dat ethyleenoxide door de Hazardous Substance Act uit 1992 als een gevaarlijke stof is gecategoriseerd.

Deze chemische stof heeft geen geur en werd aanvankelijk gebruikt om medische apparatuur te ontsmetten die niet bestand is tegen extreme hitte, voegde hij eraan toe.

Yongyos zei dat de stof kanker veroorzaakt door genen te muteren en ook het voortplantingssysteem kan beïnvloeden. Het consumeren van ethyleendioxide kan ook de ogen, de huid en het ademhalingssysteem irriteren, evenals het centrale zenuwstelsel.

Hij zei dat de EU het gebruik van ethyleenoxide voor ontsmetting heeft verboden, maar dat sommige landen het gebruik ervan nog steeds toestaan.

Het departement van medische wetenschappen heeft nu een techniek heeft ontwikkeld voor het detecteren van ethyleenoxideverontreiniging, genaamd Gaschromatografie Massaspectrometrie (GC-MS). Deze techniek is een standaardmethode die door de Europese Unie wordt gebruikt om te controleren op pesticiden.

Khun Yongyos maakte verder bekend dat importeurs van instantnoedels hun geïmporteerde noedels willekeurig kunnen laten testen voor 5.000 baht per monster.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!