Minder aantal brandhaarden in Noord-Thailand dit jaar, maar Cambodja en Laos leiden tot smogwaarschuwing

NOORD THAILAND:- Satellietbeelden laten zien dat bosbranden die het noorden normaal gesproken in nevelen bedekken, sterk zijn afgenomen tijdens het brandseizoen van dit jaar.  De beelden onthulden 3.717 hotspots in noordelijke nationale bossen van 1 januari tot 8 maart – meer dan vier keer minder dan de 17.289 hotspots in dezelfde periode van 2020 en 25.770 hotspots in 2019, zo liet het departement van  milieu weten.

 “Hotspots duiden ofwel op bosbranden of het verbranden van gewassen of onkruid door mensen die in de buurt van nationale bosgebieden wonen, die een belangrijke bron van luchtvervuiling zijn, waaronder stof, smog en PM2.5, zo legt directeur-generaal Atthaphol Charoenchansa van het PCD uit.

Hij voegde eraan toe dat de PCD samenwerkt met lokale gemeenschappen om noordelijke boeren te overtuigen om te stoppen met het verbranden van hun velden na de oogst, terwijl ze brandgangen aanleggen rond nationale bosgebieden die vatbaar zijn voor brand.

De directeur-generaal waarschuwde echter wel dat smog uit Cambodja en Laos binnenkort de oostelijke en noordoostelijke regio’s van Thailand zou kunnen binnendringen.  Zijn departement  heeft een klacht ingediend bij het Asean-secretariaat, dat zei Cambodja en Laos op de hoogte te hebben gebracht van het probleem, zei hij.

Het brandseizoen in Thailand loopt van januari tot maart, wanneer grote delen van het noorden, waaronder Chiang Mai, te maken hebben met hoge smogniveaus.

 De PM2.5-situatie is te volgen op Air4Thai.com of via de Air4Thai mobiele app.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation  
Content: Olleke Bolleke in Noord-Thailand 
Bron: The Nation  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!