Bijna alle mandarijnen, sinaasappels in Thaise supermarkten onveilig, zo blijkt uit onderzoek

BANGKOK:- Een recent onderzoek uitgevoerd door twee consumentengroepen en een tijdschrift leerde dat de meeste citrusvruchten en sinaasappelsappen in de supermarktschappen onveilige hoeveelheden pesticiden bevatten.

Het onderzoek werd van 3 tot 30 januari uitgevoerd door de Thailand Consumer Council, het Thailand Pesticide Alert Network (Thai-PAN) en het tijdschrift Smart Buy.

De groep verzamelde monsters van 60 mandarijnen en sinaasappels en 10 soorten sinaasappelsap op groothandelsmarkten, warenhuizen, buurtwinkels en online winkels. De monsters werden vervolgens voor multi-residuanalyse naar het TUV SUD-laboratorium in Italië gestuurd om te controleren op 567 residutypes.

Thassanee Naenudorn, adjunct-directeur van de Thailand Consumer Council en redacteur van het tijdschrift Smart Buy, zei dat 57 van de 60 bemonsterde sinaasappels en mandarijnen onveilige hoeveelheden pesticiden bevatten.

Slechts drie monsters bleken relatief veilig te zijn, namelijk:
• Groene mandarijn (khiew wan) van Big C Bang Yai

• Murcott-sinaasappel van Gourmet Market
• Mandarijn van online verkoper Su Premium Fruits

Van de 10 bemonsterde sinaasappelsap in dozen bleken er vijf vrij te zijn van giftige residuen, namelijk:
• Tipco Shogun

• UFC 100% sinaasappelsap
• Malee 100% mandarijnensap van Mae Sin farm
• Sunfresh

• Harvey Fresh

 De vijf monsters die besmet bleken te zijn, waren:

• ARO 100% khiew wan mandarijnensap

• Chabaa 100% sai nam phueng (honing) mandarijnensap
• Doi Kham 98% sinaasappelsap
• Green Garden 100% sinaasappelsap
• Smile 100% khiew wan mandarijnensap

Bijna alle mandarijnen, sinaasappelen in Thaise supermarkten onveilig, blijkt uit onderzoek Parokchon Usup, coördinator van Thai-PAN, zei dat uit het onderzoek bleek dat alle 41 monsters van lokaal geteelde mandarijnen en 16 monsters van geïmporteerde sinaasappelen een hoger dan veilig gehalte aan pesticiden bevatten.

Hij wees er ook op dat 12 van de mandarijnenmonsters afkomstig waren van boerderijen die de Good Agriculture Practice (GAP)-standaard hebben gewonnen.

Onder verwijzing naar deze bevindingen hebben de consumentenorganisaties het ministerie van Landbouw opgeroepen om hard op te treden tegen smokkelaars van illegale pesticiden.  Er is ook op aangedrongen om de GAP-normen te vernieuwen, zodat het publiek er zeker van kan zijn dat producten met de GAP-stempel echt veilig zijn.  Ze zeiden ook dat het ministerie biologische landbouwpraktijken moet promoten.

Ze drongen er ook bij het ministerie van Volksgezondheid op aan om streng te controleren op pesticiden in fruit bij de douanecontrolepunten, en om de veiligheidsnorm voor sinaasappelsap in dozen te verhogen om het publiek beter te beschermen, vooral degenen met chronische aandoeningen.

Ze riepen ook supermarkten en retailers op om een ​​traceerbaarheidssysteem te gebruiken voor het fruit dat ze in voorraad hebben om hun klanten beter te beschermen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation  
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation  

Eén gedachte over “Bijna alle mandarijnen, sinaasappels in Thaise supermarkten onveilig, zo blijkt uit onderzoek”

  1. Ik drink iedere dag bijna 1 liter vers geperst sinaasappelsap.
    De sinaasappels worden gewassen voor het persen.
    Komt het gif door de schil heen ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!