“Mijn huis is mijn kasteel” – maar het doden van indringers kan leiden tot gevangenisstraf

UDON THANI:- Is in Thailand eigen haard wel goud waard, dat is een vraag die vele expats deze week bezig houdt, want een inbreker om zeep brengt kan leiden tot gevangenisstraf.

 De kwestie van de precieze omvang van de rechten van een huisbewoner om zichzelf te beschermen tegen een indringer in hun huis was deze week het gesprek online in Thailand en was, zo bleek op de Facebook pagina van Olleke Bolleke geen uitzondering.

De vele reacties volgde op de dood van een Thaise man afgelopen weekend door toedoen van een 63-jarige Zwitserse gepensioneerde en voormalig architect in Udon Thani.  Volgens persberichten had de Thai, 53 jaar oud, een pistool maar kwam hij tijdens de ontwapening om het leven.  Een gevecht resulteerde in zijn dood nadat hij hoofdletsel had opgelopen in de keuken achter het huis.

De politie verklaarde dat ze eerlijk en oprecht zouden zijn, maar gaf aan dat de buitenlander zou worden aangeklaagd.  Er volgden lugubere details die suggereerden dat de Thaise vrouw van de Zwitserse man een langdurige affaire had met de overledene.  Nabestaanden verwierpen het idee dat hij de buitenlander aan het beroven was en maar er vragen gerezen over 300.000 baht die hij in zijn bezit had van een grondverkoop.  Het geld foetsie.

Er kan veel meer aan de hand zijn dan op het eerste gezicht lijkt, doch in het middelpunt van dergelijke voorvallen staat altijd het idee van de heiligheid van iemands huis.  Engelse mensen groeien op met het idee dat ‘het huis van een Engelsman zijn kasteel is’, een principe dat in de 18e eeuw werd vastgelegd in het Engelse gewoonterecht.

In de Verenigde Staten is dit veranderd in wat bekend staat als de “Castle Doctrine” en een verwante kwestie die bekend staat als “stand your ground”.

Verschillende staten hebben enigszins verschillende interpretaties van de wet, maar er is één doorslaggevend woord dat rechters en jury’s in beide landen en andere jurisdicties gebruiken om te beschrijven welk geweld tegen een indringer kan worden gebruikt.

Het moet “redelijk” zijn.
Een sensationeel geval in Engeland in 1999 betrof een boer uit Norfolk, Tony Martin genaamd, die veel sympathie verwierf nadat hij een 16-jarige Ierse backpacker op zijn bouwvallige boerderij had neergeschoten 

Mr. Martin beweerde dat hij meerdere keren was beroofd en alleen zichzelf beschermde.  Maar het bewijs toonde aan dat mr. Martin op de jongen schoot toen hij wegvluchtte.

In zijn uitstekende boek over het onderwerp was de voormalige bankrover John McVicar eerlijk, maar had hij weinig sympathie voor Martin, die volgens hem in zijn huis had opgehouden, gewapend met een illegaal jachtgeweer.

De jury bij zijn eerste proces was het daarmee eens en vond hem schuldig aan moord en hij kreeg levenslang.  Een daaropvolgend beroep verminderde de veroordeling tot doodslag op grond van verminderde verantwoordelijkheid en Martin zat uiteindelijk slechts drie jaar uit.

 In de Verenigde Staten in Colorado hebben ze in 1985 een “make my day law” ingesteld (onderdeel van de beroemde regel van Dirty Harry) die zwaar viel aan de kant van huiseigenaren.

De Californische wet staat het gebruik van “dodelijk geweld” toe in bepaalde omstandigheden.  Daar “je huis is je kasteel”, maar alleen erin.  Als een persoon zich buiten uw eigendom bevindt, riskeert u vervolging of rechtszaken voor het aanvallen van hen.

In de staat Michigan kun je een inbreker doden, maar nogmaals, alleen als aan bepaalde criteria wordt voldaan;  u kunt bijvoorbeeld dodelijk geweld gebruiken, maar niet om eigendommen te beschermen, alleen uzelf.  En alleen dan bij gevaar voor “ernstig lichamelijk letsel, aanranding of dood”.  Nogmaals, dit is alleen in uw huis.

Het is niet verrassend dat Texas enkele van de strengste wetten heeft, maar redelijk geweld is nog steeds de sleutel wanneer er een “onwettige poging is om uw (huis), voertuig of werkplek binnen te gaan.  Er mag niet worden aangetoond dat u de vijandig bent.

In Australië werd in 2003 een wet ingevoerd met de zinsnede “elk geweld dat zij nodig achten” als maatstaf voor wat acceptabel was, hoewel verschillende belangrijke advocaten en openbare aanklagers destijds hun bezorgdheid uitten.

Andere landen over de hele wereld proberen de kwestie aan te pakken en in Thailand is dat eigelijk niet anders.

 De laatste keer dat een zaak voor veel publieke verontwaardiging zorgde, was in december een paar jaar terug om precies te zijn, in 2018 toen een man thuiskwam in zijn Ngam Wong Wan Soi 18-huis in Nonthaburi en een indringer in zijn bed aantrof!

De man werd wakker en pakte een kapmes dat bij het bed stond en probeerde het huis te ontvluchten.  De eigenaar kreeg hem in een hoofdklem en maakte hem een kopje kleiner  

Politie en advocaten beschreven het voorval ten aanzien van de Thaise wet als zeer complex.

Een Thaise juridische deskundige verklaarde destijds dat het volgens de Thaise wet oké was om een ​​man neer te schieten die je met je vrouw in bed aantrof, aangezien je geacht werd “je eigendom te beschermen!”

Maar de man echter ontsnapte en op een motorfiets vluchtte toen je hem doodschoot, zou dat moord zijn.

De Udon Thani zaak deze week met al zijn details – zal iets zijn voor politie en officieren van justitie om te beslissen welke aanklachten de Zwitserse man zal krijgen.  En dan is het aan de rechtbank van Udon om te beslissen of hij schuldig is en welke verzachtende omstandigheden er zijn.

Veel zal afhangen van wat op het moment van het incident in de geest van zowel de indringer als de huiseigenaar wordt geacht.

Zoals velen vermoedde uw nieuwsbeer Olleke Bolleke vanaf het begin dat Khun Sathian – beschreven als een playboy – naar het huis ging om met de vrouw van de Zwitserse man te slapen nadat ze hem had gebeld.  Beweringen dat ze hem slechts terloops kende, werden door veel mensen afzonderlijk afgewezen.

Rudolf de Zwitserse gepensioneerde zou hem nog steeds als een indringer zien, maar hij heeft hem misschien gekend die de wateren verder vertroebelt.  Het pistool werd gevonden in een vijver nadat Rudolf het had afgeworpen voordat hij doorging met vechten met Sathian.

Als bewezen is dat een indringer zichzelf verdedigt, kan Rudolf een voorwaardelijke straf krijgen.  Er is immers een man vermoord.  Ik geloof niet in de kakofonie van geklets van de gebruikelijke xenofoben dat Rudolf anders zal worden behandeld dan een Thai in dezelfde positie.

Voor wat het waard is, werd de Zwitserse man breed gesteund door Thais op sociale media, zich bewust van een slachtoffer van ontrouw in het huwelijk en een huisbewoner die zichzelf beschermde.

De Amerikaan die vorige week het meest in het nieuws was, Robert Gordon, 37, uit Colorado, die naar verluidt in Khon Kaen een masseuse zou hebben verkracht en een minderjarige aanrandde die honing langs de kant van de weg verkocht, werd het ook nationaal nieuws 

Ook zal binnenkort een Noord-Thais stel voor de rechter verschijnen dat “de openbare zeden heeft beledigd” door tegen een heilige gigantische rubberboom op de oude Chiang Mai naar Lamphun Road één nummertje te maken en dan ook nog het lef hebben om de sexvideo op OnlyFans te plaatsen, ik bedoel maar..wat is nu recht en wat in nu krom in Thailand, waarschijnlijk alléén de boom.

De zaak was erg Thais doorboort, niet alleen omdat er die dubbele verontwaardiging over seks in zat, maar ook vanwege de heiligheid van de boom. 

Maar hoe dan ook, het Thaise echtpaar van middelbare leeftijd werd al snel gearresteerd in Phrae en zal ongetwijfeld een straf krijgen die in verhouding staat tot het belang van de boom.

Op het gebied van toerisme was het grootste nieuws van de week dat Thailand eindelijk van de “rode lijst” van Britse landen werd gehaald.  Ook dat is weer een stapje in de goede richting, hoewel het aanvragen van de COE, en het bemachtigen van de verder vereiste papieren, een heel gedoe is, dat kan ik u wel vertellen.

Nou, dat was het voor deze zondag, ik ga lekker in mijn hangmat liggen en mijmeren hoe het volgend jaar allemaal in Thailand zal zijn. Helaas heb ik voor dit jaar weinig fiducie in wat er allemaal belooft is, maar dat is slechts mij mening.

Hoooo, ik vergeet iets, dus op de valreep, Khun Pipat, die zichzelf rijk rekenende minister van Toerisme en sport, liet in de afgelopen week weten dat het nieuwe jaar in Thailand goed gaat beginnen met het binnenharken van de Baht(jes) per 1 januari wordt er een één toeristenbelasting van € 12,50 ingevoerd. Dat moet je voor u aantrekkelijker maken, en dat zal ongetwijfeld nadat u extra betaald middels het dubbel prijzen systeem betaald heeft, mag u opgeknapte attracties bekijken, niet aankomen natuurlijk.

Khun Pipat – net als zijn dierbare vrouw een miljardair – toonde prachtige hoofdrekenen in een Thais persbericht waarin hij zei dat een miljoen mensen die 500 baht betaalden, 500 miljoen baht betekende, dat is toch geweldig, misschien dat Jan zonder pet in Thailand gesteund kan worden, in plaats van tempel van een gouden dak te voorzien. 

Okay, nu is het genoeg geweest Olleke Bolleke, ga je mond spoelen, want je orakelt weer flink op deze zondagmorgen, ben je met je verkeerde poot uit bed gestapt of moet je getemd worden.

Fijne zondag allemaal, enne……een dikke knuffel allemaal!

Olleke Bolleke 

Eén gedachte over ““Mijn huis is mijn kasteel” – maar het doden van indringers kan leiden tot gevangenisstraf”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!