Meer dan 90% van de Thaise bevolking gelooft dat Prayut moet gaan, zo blijkt uit onderzoek

BANGKOK:- De meeste Thais vinden dat premier Prayut Chan-o-cha zijn tijd heeft gehad en woensdag moet aftreden, zo blijkt uit een recent onderzoek.

The “People’s Voice”, een netwerk van media en academici, hield afgelopen zaterdag en zondag een telefonische enquête over de ambtstermijn van Prayut.  Van de 374.063 verzamelde stemmen stemde 93,17 procent tegen Prayut die langer dan acht jaar als premier diende, terwijl 6,83 procent zei dat hij mocht blijven.

Van de verzamelde stemmen werden 369.484 lokaal uitgebracht, terwijl 4.579 van buiten Thailand kwamen.

 In reactie op het aantal overweldigende “nee”-stemmen, zei het netwerk, “het is aan het Grondwettelijk Hof om te beslissen of Prayut na 24 augustus in functie kan blijven”.

Het voegde eraan toe dat deze stemming bedoeld is om alleen Thaise mensen, in staat te stellen hun mening te delen.

Critici eisen dat Prayut, die tevens minister van Defensie is, voor woensdag aftreedt wanneer ze zeggen dat zijn termijn van acht jaar, zoals bepaald in de grondwet, afloopt.

Onderwijl heeft de oppositie bij het Grondwettelijk Hof een verzoekschrift ingediend om te beslissen wanneer de ambtstermijn van acht jaar van Prayut afloopt. Artikel 158 van de Grondwet bepaalt: “De minister-president zal in totaal niet langer dan acht jaar in functie zijn, al dan niet aaneengesloten.”

De startdatum voor Prayuts achtjarige ambtstermijn wordt NU echter alom betwist.

De oppositie houdt vol dat Prayuts ambtstermijn begon toen hij op 24 augustus 2014 voor het eerst het premierschap aannam, nadat hij de gekozen regering van Yingluck Shinawatra had afgezet in een militaire staatsgreep onder leiding van hem in mei.  Anderen zeggen dat zijn ambtstermijn begon toen de huidige grondwet op 6 april 2017 werd afgedwongen, terwijl een derde groep beweert dat het premierschap van Prayut eigenlijk begon op 9 juni 2019, toen hij werd gekozen.

Mondje dicht en snaveltjes toe!

Het People’s Voice-netwerk bestaat uit academici van acht universiteiten, namelijk Thammasat, Nationaal Instituut voor Ontwikkelingsadministratie (het Nida), Srinakharinwirot, Rangsit, Burapha, Chiang Mai, Prince of Songkla en Ubon Ratchathani Universiteit, plus acht online media, waaronder Thai Rath TV,  Workpoint News, PPTV, de Standard, de Matter en het Momentum.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Thainews

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!