Meer dan 5.000 mensen zijn voor het geweld uit Myanmar naar Thailand gevlucht

TAK:- De recente confrontaties tussen het leger van Myanmar en de etnische verzetsbeweging Karen over de grens hebben ertoe geleid dat meer dan 5.000 Myanmarese mensen naar het Mae Sot-district van Tak zijn gevlucht, aldus de autoriteiten.

De gouverneur van Tak, Khun Somchai Kitcharoenrungroj zei dat zondag 5.358 Myanmarese dorpelingen de Moei-rivier waren overgestoken om hun toevlucht op Thaise bodem te zoeken.

Veiligheidsfunctionarissen hebben humanitaire hulp verleend aan vluchtelingen in de districten Mae Sot en Phop Phra, waar de gewonden worden behandeld door medici, zei hij.

Terwijl het geweld langs de Thais-Myanmar-grens escaleert, zijn de berichten over kogels en granaten van over de grens in de districten Mae Sot en Phop Phra toegenomen. Als reactie hierop waarschuwen de grensautoriteiten de partijen bij het conflict om ervoor te zorgen dat het geweld niet overslaat naar Thais grondgebied.

Het provinciale bestuur van Tak waarschuwde de inwoners om de grens niet te naderen en beval de autoriteiten om de patrouilles langs de grens op te voeren. Uit angst om geraakt te worden door verdwaalde kogels uit Myanmar, hebben sommige inwoners besloten hun huizen te verlaten om de huizen, scholen en tempels van hun familieleden verder weg van de grens te gebruiken.

Volgens waarnemers zijn de confrontaties tussen Myanmar en de troepen van de Karen National Union (KNU) bekoeld nadat ze aan het begin van het weekend oplaaien.

In het afgelopen weekend hebben Myanmar-troepen zware wapens afgevuurd op KNU-posities in het dorp Mae Tod Taloh in de Myawaddy-provincie van Myanmar, tegenover Ban Don Chai Rim Moei in het Mae Sot-district van Tak.

Het leger lanceerde ook luchtaanvallen op het KNU-bolwerk, wat ertoe leidde dat meer dan 1.000 dorpelingen in Myanmar naar Thailand vluchtten om onderdak te zoeken.

Ze werden naar het Ban Mae Ku Mai Tha Sung-stadion gebracht, zeiden de autoriteiten.

Zondag waren 167 vluchtelingen uit Myanmar in Ban Ku Luang, nadat 59 hadden besloten terug te keren, aldus bronnen. Ondertussen verbleven 1.302 mensen in de Ban Mae Tao Klang School-opvang, terwijl 1.511 in Khok Wua Maha Wan Moei verbleven.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post
Content: Olleke Bolleke in Noord Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!