Medisch specialist in Thailand waarschuwt voor overmatig gebruik van Favipiravir voor Covid19 infecties

BANGKOK:- Thailand gebruikt maandelijks zo’n 60 miljoen Favipiravir-pillen om mensen met symptomatische Covid19 ziekte te behandelen, wat bij een medisch specialist de bezorgdheid doet rijzen dat het virus resistent kan worden tegen het medicijn.

De zorg werd gisteren geuit door Assoc prof.dr. Thawee Chotepithayasunon, een specialist van de medische dienst.

Dr. Thawee zei dat ongeveer 90 procent van de mensen geen symptomen heeft of slechts milde symptomen heeft nadat ze zijn geïnfecteerd met de Omicron-stam van het SARS-CoV-2-virus, dus ze mogen het antivirale medicijn Favipiravir helemaal niet krijgen.

De dokter zei dat uit statistieken bleek dat Thailand ongeveer 2 miljoen pillen Favipiravir per dag of 60 miljoen pillen per maand gebruikt, wat erg hoog is.

 “Omdat het antivirale middel nu in zeer hoge hoeveelheden wordt gebruikt, vrezen specialisten voor resistentie tegen geneesmiddelen.  Theoretisch zou dat kunnen gebeuren, ‘zo vertelde khun Thawee.

Hij zei dat zodra het Covid-19-virus resistent wordt tegen Favipiravir, het antivirale medicijn nutteloos zou worden.

Hij zei dat geïnfecteerde mensen moeten worden behandeld op basis van hun symptomen en dat mensen zonder symptomen helemaal geen Favipiravir mogen krijgen.

De arts zei dat het ministerie van Volksgezondheid nieuwe behandelrichtlijnen heeft uitgevaardigd voor ziekenhuizen om alleen geïnfecteerde mensen met hoge koorts boven 38° Celsius of mensen met comorbiditeit of ouderen op te nemen die mogelijk beademingsapparatuur nodig hebben of hun symptomen later kunnen verergeren.

Thawee zei dat 90 procent van de geïnfecteerde mensen zichzelf in de loop van de tijd zal kunnen genezen.  Artsen die verantwoordelijk zijn voor thuisisolatie, kunnen overwegen om ze Far Talai Jone (Andrographis paniculata) kruid te geven.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!