Maleisische transgender-ondernemer gearresteerd in Thailand

BANGKOK:- Een prominente Maleisische transgenderondernemer die in haar thuisland wordt gezocht wegens het beledigen van de islam door middel van travestie, is in Thailand gearresteerd, zo liet de Thaise politie vandaag weten, terwijl de Maleisische autoriteiten om haar uitlevering vroegen.

De zaak van Nur Sajat, die een cosmeticabedrijf runt, heeft de bezorgdheid vergroot over het verslechterende klimaat voor de LGBT-gemeenschap in Maleisië, een moslimmeerderheid.

Ambtenaren spreken zich steeds vaker uit tegen homoseksualiteit en hebben onlangs aangekondigd dat ze de wetten tegen homo’s willen aanscherpen.

De 36-jarige Sajat werd in januari van dit jaar door een islamitische rechtbank buiten Kuala Lumpur aangeklaagd voor het verkleden als vrouw tijdens een religieuze gebeurtenis in 2018, dat in strijd met de sharia is.

 De rechtbank vaardigde in februari een arrestatiebevel uit nadat ze niet kwam opdagen voor een hoorzitting, en ze was sindsdien op de vlucht.  Ze riskeert tot drie jaar gevangenisstraf als ze wordt veroordeeld.

Het multi-etnische Maleisië heeft een tweesporenrechtssysteem, waarbij sharia-rechtbanken sommige zaken voor moslimburgers behandelen.

De Maleisische politie zei dat Sajat op 8 september in Thailand door de Thaise immigratiedienst werd gearresteerd voor het hebben van een ongeldig paspoort en beschuldigd van immigratieovertredingen.

Sajat wordt gezocht in Maleisië voor strafbare feiten, waaronder het hinderen van een ambtenaar, zo beweerde de Maleisische politie.

“Er worden verschillende pogingen gedaan om de verdachte naar Kuala Lumpur terug te brengen”, voegde politiefunctionaris Abdul Jalil Hassan toe, terwijl hij Sajats volledige naam opgaf als Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman.

De politie gaf geen verdere details.  Maar de krant The Star meldde dat de Thaise autoriteiten haar hadden gearresteerd in een luxe condominium in Bangkok en dat ze op borgtocht was vrijgelaten.

Thilaga Sulathireh, mede-oprichter van de Maleisische transgender-activistengroep Justice for Sisters, zei dat de “voortdurende vervolging van Nur Sajat het klimaat van repressie van LGBT-personen in Maleisië vertegenwoordigt”.

“De politie moet alle onderzoeken en pesterijen tegen Sajat onmiddellijk stopzetten”, zo vertelde ze tegen het AFP.

Een groeiend aantal zaken die onder strikte islamitische wetten tegen de LHBT-gemeenschap in Maleisië zijn gebracht, hebben geleid tot alarm, waaronder het slaan van twee vrouwen in 2018 nadat ze waren veroordeeld voor seks.

 Ongeveer 60% van de bevolking van Maleisië is moslim, en het land is ook de thuisbasis van omvangrijke etnische Chinese en Indiase minderheden.

De lezers  worden dringend verzocht geen opmerkingen in te dienen die juridische geschillen kunnen veroorzaken, waaronder lasterlijk, vulgair of gewelddadig taalgebruik, verkeerd gespelde namen,  citaten zonder bron of iets dat kritisch wordt geacht over de monarchie te plaatsen.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!