Aan de extra toegestane verblijfstijd van 18 maanden in Thailand voor toeristen komt een einde

BANGKOK:- De speciale dispensatie waardoor buitenlandse toeristen voor kort verblijf sinds de lente van vorig jaar – 18 maanden geleden – in Thailand mogen blijven, zou bijna ten einde kunnen lopen.  De uiterste datum voor het verkrijgen van nog eens twee maanden toestemming is 27 september, wat betekent dat de regeling eind november zou aflopen.  De regeling werd ingevoerd door de Thaise regering toen de landgrenzen sloten en het internationale vliegverkeer ernstig ontwricht raakte.

De Thaise immigratie-autoriteiten hebben de toekomst van de regeling niet formeel bekendgemaakt, maar er zijn in het hele land tientallen geluiden van buitenlanders te horen zijn geweest, dat het hun te verstaan is gegeven, dat het tijd is om naar huis te gaan.  

Een telefoontje naar de immigratie 1178 hotline bracht het antwoord dat, hoewel de Covid-extensies nog steeds nationaal beschikbaar zijn, de beslissing in handen is van de lokale interviewfunctionaris.

Veel immigratiekantoren eisen van aanvragers een verklaring dat ze ernstige reisproblemen hebben bij het teruggaan naar hun thuisland of een andere gewenste bestemming.  Een maatregel vorig jaar dat de ambassade van de aanvrager zijn of haar benarde situatie schriftelijk moest bevestigen, werd geschrapt nadat veel diplomatieke posten weigerden betrokken te raken.  

De vergoeding voor de verlenging is 1.900 baht en de verlenging wordt vaak in twee afzonderlijke maandelijkse perioden gegeven.  Sommige rijkere Covid-verlengers zijn al overgestapt op niet-immigrantenvisa, zoals pensionering of zijn student worden.

Er zijn geen gepubliceerde cijfers over de betrokken landelijke nummers.  Velen zijn al vertrokken en volgens een bron bij de immigratiedienst van Phuket zou het aantal overblijven rond de 30.000 kunnen zijn.  Het gaat onder meer om toeristen die liever niet naar huis terugkeerden vanwege reisbeperkingen of angst voor het virus in hun geboorteland of land van verblijf.  

Doch er zijn ook mensen die wachten om de buurlanden binnen te gaan zodra de landgrensposten weer opengaan.  Op dit moment blijven deze gesloten, behalve voor het vervoer van goederen en terugkerende paspoorthouders van Cambodja, Laos, Myanmar of Maleisië.

Een eindbesluit van het Thaise kabinet moet vóór of net na 27 september worden genomen. Als het land tegen die tijd geen tekenen van openstelling vertoont, kunnen de Covid-verlengingen op discretionaire basis worden voortgezet.  Als het land, of sommige provincies, het Sandbox-initiatief uitbreiden en volledig gevaccineerde toeristen toegang verlenen, is de kans groter dat de regeling wordt beëindigd.

Een probleem dat sommige farangs kunnen tegenkomen bij thuiskomst, is hun vaccinatiestatus.  Mark Tyldsley, een Britse toerist, vertelde: “Ik heb in Thailand twee prikken gehad van Astra Zenica, maar de Britse autoriteiten erkennen de vaccinaties die hier worden uitgevoerd in de VK niet.  

Hoe dan ook, iedereen die nu het VK binnenkomt vanuit een land dat voorkomt op de rode lijs, zoals Thailand dat op deze lijst stond, is onderworpen aan een verplicht verblijf in een hotel van 11 dagen tegen een kostprijs van meer dan tweeduizend pond.” 

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Pattaya Mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!