Mahout en zijn olifant in de Isaan maken moeilijke tijden door nadat de olifant een toerist doodde

~DE EINDJES AAN ELKAAR KNOPEN~
(Van weinig rond proberen te komen)

BURIRAM:- Khun Peng Yimram, de mahout van Cherry, een olifant heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, nadat de dikhuid vorige maand een man in een junglehotel in het Khao Yai-gebied om het leven bracht.

Er zat niets anders op dan de 51-jarige mahout en zijn 28-jarige olifant naar huis in het noorden van Buriram te sturen. De directie van het hotel waar ze werkten had hun medegedeeld dat ze niet langer welkom waren.

Sindsdien zijn ze werkloos.

Cherry doodde half april een man voor het Jungle House Khaoyai-resort, nabij Thanarat Road, in het Pak Chong-district van Nakhon Ratchasima. De olifant staat nu vastgeketend op het terrein van Wat Pa Ban Khok Moo-Ban Phai in tambon Satuk.

Het gebied wordt overschaduwd door bomen en er is vers gras waar ze kan snuffelen en daar houdt alles mee op.

Khun Peng zei dat Cherry erg stil is en eenzaam lijkt sinds ze gescheiden is van haar collega dikhuiden in Khao Yai.  Hij zei dat ze niet gevaarlijk is, maar hij heeft toch een bord geplaatst om de mensen waarschuwen om bij haar uit de buurt te blijven.

Maar zonder werk heeft hij geen geld, zodat Cherry honger heeft als een olifant. Een olifant heeft ongeveer 100 kilo voedsel per dag nodig, wat 400-500 baht zou kosten – geld dat hij niet heeft.  Hij verdiende eerder 10.000-20.000 baht per maand aan toeristen, en dit was genoeg voor hen beiden om te overleven, zei hij.

Nu vertrouwen beiden op giften van bananen en suikerriet van dorpelingen en af en toe een beetje geld van een verdwaalde toerist, maar dat is bij lange na niet genoeg.  Hij hoopt wanhopig dat de zaken zullen verbeteren en dat hij weer aan het werk kan komen als de situatie met Covid-19 verbetert.

Gevraagd naar de tragedie in Pak Chong, vertelde khun Peng dat mensen geen olifant mogen benaderen zonder toezicht van de mahout.  Een olifant kan nu eenmaal vreemde mensen aanvallen, vooral als het dier een slecht humeur heeft

Op 15 april vertrapte zijn olifant Cherry een 55-jarige. gemeenteambtenaar, Khun Rachan Theerapittayatrakul, die te dichtbij kwam en haar haar eten langs de weg buiten het resort Jungle House Khaoyai wilde geven. De man was op vakantie met zijn vrouw en dochters.

Khun Peng vertelde tegen de politie dat hij de olifant daar had achtergelaten om te grazen en het gras buiten het hotel te snoeien.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Surachai Piragsa
Content: Olleke Bolleke in Noordoost Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!