Lopburi, de apenstad van Thailand bereidt een razzia voor om de makaken op te pakken

LOPBURI:- Ongeveer 800 tot 1.000 primaten zullen op kort termijn worden gevangen, gesteriliseerd, getatoeëerd voor identificatie en naar de apendierentuin in Muang Lopburi worden gestuurd.

Een nieuwe ronde van het vangen van langstaartmakaken in het oude centrum van Muang Lopburi zou deze week van start gaan in een poging de apenpopulatie terug te dringen, wat een hinderlijke situatie voor de bewoners is geworden.

De operatie, uitgevoerd door het Afdeling Nationale Parken, Natuur en Plantenbehoud en de gemeente Muang Lopburi, loopt tot 15 juni en heeft tot doel tussen de 800 en 1.000 apen te vangen.

Het project is al succesvol gebleken: maar liefst 127 apen werden opgesloten tijdens de repetitie van afgelopen dinsdag, toen kooien van 1,8 bij 15 meter werden geplaatst nabij de Manorah-markt en het Chayowanit-gebouw.

Deze apen zullen een nacht moeten vasten voordat ze verdoofd en gesteriliseerd worden. Vervolgens worden ze gewogen en getatoeëerd ter identificatie voordat ze naar een groot gekooid onderkomen in het Pho Kao Ton-gebied in het Muang-district worden gestuurd.

De gemeente heeft de kooien in de apendierentuin Pho Kao Ton verstevigd na toenemende klachten van buurtbewoners dat de apen agressiever zijn geworden en vaker op rooftocht gaan.

Deze klachten en berichten over apen die toeristen en de lokale bevolking aanvielen voor voedsel waren voor de autoriteiten ook aanleiding om te bespreken hoe bewoners in harmonie met de makaken kunnen leven.

De DNP adviseerde de gemeente om de apen op te pakken en naar de dierentuin te brengen. De eerste operatieronde van 24 tot 28 april resulteerde in het vangen en steriliseren van 288 makaken voordat ze naar de apendierentuin werden gestuurd.

Voor de laatste ronde heeft DNP ambtenaren van verschillende natuurreservaten naar Lopburi gestuurd om de gemeente te helpen de schurken te vangen.

Olleke Bolleke in Centraal-Thailand 
Bron: ประเทศชาติ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!