Limoentelers in Thailand vormen een eigen gewapende ploeg om diefstal van hun zure fruit te voorkomen

KAMPHAENG PHET:-  Boeren die in een dorp in de provincie Kamphaeng Phet limoenen telen, hebben besloten om hun eigen gewapende patrouille-eenheid op te zetten om hun limoentuinen in de gaten te houden nadat dieven hun fruit na ongekende prijsstijgingen op klaarlichte dag hadden gestolen.

De inwoners van het dorp Moo 5 in Tambon Nikhom Thung Pho Thalay van het hoofddistrict in Kamphaeng Phet zeiden dat ze hun limoentuinen met geweren moesten beschermen omdat dieven hun tuinen binnensluipen om limoenen te stelen wanneer ze even niet oplette.

De limoen wordt beschouwd als een onmisbaar ingrediënt in de Thaise keuken.  De vrucht wordt veel gebruikt voor het maken van Papaja Pok Pok en Thais persen graag limoensap in vissaus om bij hun rijst te eten.

De retailprijzen van limes in Bangkok en de grote provincies zijn naar verluidt omhooggeschoten tot 12 baht per vrucht.  De hoge prijs van limoen heeft veel straatverkopers gedwongen de verkoop van limoensap voorlopig stop te zetten.

Khun Thut Khammek, 59 jaar en hoofd van het Moo 5-dorp, verteldedat hij en bevriende boeren die tuinen met elkaar verbonden hebben, hun eigen patrouille-eenheden hebben gevormd om hun tuinen met vuurwapens te bewaken.

Zoals gezegd, elke keer dat tuinmannen vertrokken om limoenfruit bij klanten te bezorgen, zouden dieven naar binnen sluipen en het fruit stelen.

Hij zei dat elke diefstal slechts 10 minuten zou duren, omdat een dief snel het fruit plukte, het in een zak stopte en wegkwam met 2.000 baht aan limoenen.

Khun Thut zei dat hij 7 rai (1,12 hectare) aan limoentuinen heeft en dit jaar heeft hij vijf of zes oogsten gemaakt, waarmee hij enkele honderdduizenden baht heeft verdiend.

De 56-jarige khun Yupin Sukrak, een marktkoopvrouw op de hoofdmarkt van Kamphaeng Phet, zei dat een grote limoenen verkocht werd voor 7 baht per stuk en dat verkopers uit andere provincies ze kwamen kopen om door te verkopen voor 12 baht.

Ze zei dat de prijs van limoen dit jaar de hoogste was in vier jaar.  Tijdens de Covid-19 pandemie waren de prijzen erg laag. Khun Yupin zei dat ze van tuiniers in haar Moo 6-dorp Tambon Thung Pho Thalay hoorde dat dieven ook naar haar dorp waren gegaan om kalk te stelen.

Khun Yupin zei dat zeer kleine limes, die tuinders normaal gesproken weggooien, ook voor 2 baht per stuk kunnen worden verkocht.

Olleke Bolleke in Noord-Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!