Leraar uit Noord-Thailand schuldig bevonden in schoollunchzaak

CHIANG MAI:- De Nationale Anti-Corruptie Commissie (NACC) heeft gisteren geoordeeld dat Chaiyot Suktor, een voormalige hoofdleraar in de provincie Chiang Mai, zich schuldig heeft gemaakt aan niet-betaling na beschuldigingen van corruptie in het schoollunchprogramma waar hij toezicht op hield.

De directeur van het NACC, Khun Phuthep Thaweechotthanakul zei dat hoewel de 57-jarige khun Chaiyot, schuldig werd bevonden voor zijn rol in het lunchprogramma, hij ondanks zijn ontslag nog steeds in aanmerking kwam voor een pensioen en medische voordelen als leraar.

Chaiyot haalde eerder deze week het nationale nieuws nadat de Yangpao School in het Omkoi-district hem had ontslagen na de beschuldiging van een voormalige schooldirecteur van wanbeheer tijdens het studentenlunchprogramma. Chaiyot was lid van de lunchinspectiecommissie.

Chaiyot en drie anderen werden beschuldigd van het omleiden van voedsel dat bestemd was voor basisschoolleerlingen naar middelbare scholieren, een actie die volgens hem bedoeld was om laatstgenoemden, die voornamelijk uit arme gezinnen kwamen, te helpen.

De voormalige leraar heeft na zijn ontslag aanzienlijke morele steun gekregen van internetgebruikers.

Khun Phuthep zei echter dat de NACC Chaiyot niet schuldig heeft bevonden aan verkeerde voedselverdeling, en merkte op dat overgebleven voedsel kan worden uitgedeeld aan elke geschikte ontvanger, op voorwaarde dat de portie voor de doelgroep al is voldaan.

In plaats daarvan ontdekte het anti-graftbureau dat het aanbestedingsproces voor het lunchproject van de school niet voldeed aan de overheidsvoorschriften, voegde hij eraan toe.

Phuthep zei dat de lunchcommissie voedselverkopers niet had gevraagd om bonnen uit te geven, een vereiste voor elke aankoop ter waarde van meer dan 500 baht, en voegde eraan toe dat als Chaiyot zijn taken correct had uitgevoerd, hij deze afwijking zou hebben opgemerkt.

De school heeft gedurende een periode van 15 weken wekelijks voedsel ter waarde van 60.000 baht ingekocht bij leveranciers in de provincie.

In reactie op de uitspraak van de NACC zei Chaiyot dat hij niet van plan was de school op te lichten, en voegde eraan toe dat hij de rol van inspecteur alleen had aanvaard omdat de school te weinig personeel had, ondanks dat hij beperkte kennis had over de financiële of aanbestedingsregels.

De leraar zei dat hij zijn fruitplantage moest verkopen om zijn juridische beroep te financieren, omdat hij had geweigerd donaties van collega-leraren en schoolalumni te accepteren.

Olleke Bolleke in Noord-Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!