Buschauffeurs Bangkok staakten vanwege elektronische ‘spion’ aan boord

BANGKOK:- Het komt niet vaak voor dat er door buschauffeurs en conducteurs in Thailand gestaakt wordt, maar gisteren was het de realiteit. Tientallen buschauffeurs en conducteurs zorgde er gistermorgen voor dat honderden pendelaars in Bangkok te laat kwamen op hun werk of op school.

Thai Smile Bus Co Ltd (TSB) wijtde de staking aan het onvermogen van de functionarissen van het busstation om het nieuwe beleid van het bedrijf te communiceren om bussen op de meest linkse rijstrook te houden om ervoor te zorgen dat alle passagiers bij de haltes worden opgehaald.

Onder de getroffen bussen bevonden zich onder meer de nummers 6, 75 en 82, volgens passagiers die op sociale media klaagden dat ze door het geschil te laat op hun werk of op school waren gekomen. Talrijke pendelaars werden getroffen omdat er op deze routes geen alternatieven beschikbaar zijn.

Buschauffeurs in Bangkok zijn berucht omdat ze de rechterrijstrook nemen en voorbij passagiers schieten die bij bushaltes wachten.

De TSB exploiteert elektrische openbare bussen op negen routes door de stad onder een contract getekend met de Bangkok Mass Transit Authority.

“Medewerkers begrepen [het linkerrijstrookbeleid] niet goed vanwege communicatieproblemen”, zei het bedrijf vrijdag in een verklaring. “Sommige werknemers willen niet veranderen voor een betere dienstverlening. Hierdoor liepen bussen op bepaalde routes vertraging op, wat gevolgen had voor de passagiers.”

In de verklaring staat dat het bedrijf het probleem onmiddellijk heeft verholpen en dat de busdiensten kort daarna zijn hervat.

TSB heeft kunstmatige intelligentietechnologie geïmplementeerd die apparaten aan boord gebruikt om buschauffeurs te monitoren. Het systeem registreert bestuurders die niet op de meest linkse rijstrook rijden, de wettelijke snelheidslimiet overschrijden of passagiers negeren bij bushaltes. Chauffeurs die niet aan deze eisen voldoen, krijgen een boete opgelegd.

Het boordsysteem maakt gebruik van gesloten camera’s om de acties en gebeurtenissen van de chauffeur in en rond de bus vast te leggen. Er klinkt een alarm als de bestuurder niet aan de normen voldoet, bijvoorbeeld door te telefoneren, te roken of tekenen van slaperigheid te vertonen. Het systeem geeft ook de locatie van de bus in exact weer.

Olleke Bolleke in Bangkok

Eén gedachte over “Buschauffeurs Bangkok staakten vanwege elektronische ‘spion’ aan boord”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!