Leger Thailand ontkent rijst te leveren aan leger Myanmar

~In troebel water is het goed vissen~
(In tijden van onlust of Oorlog kan men gemakkelijk voordelen halen)

Het Thaise leger heeft ontkend rijst te leveren aan eenheden van de strijdkrachten van Myanmar en zei zaterdag dat voedsel dat over de grens werd gestuurd deel uitmaakte van de normale handel.

Het leger van Myanmar wordt geconfronteerd met internationale veroordelingen en boycots vanwege de recente staatsgreep van 1 februari en bloedig optreden tegen protestanten waarbij bijna 250 mensen zijn omgekomen.

Thailand heeft zijn bezorgdheid geuit over het bloedvergieten.

Directe Thaise hulp aan het leger van Myanmar zou waarschijnlijk kritiek krijgen van aanhangers van de afgezette regering onder leiding van Aung San Suu Kyi. De Nobelprijswinnaar voor de vrede zit sinds de staatsgreep vast in Myanmar.

Thaise media meldden dat het Thaise leger 700 zakken rijst had geleverd aan legereenheden van Myanmar aan de oostgrens van Myanmar, waarbij een onbekende veiligheidsfunctionaris zei dat het op bevel van de Thaise regering was.

“Het Thaise leger levert niet aan het leger van Myanmar en er is geen hulpverzoek gedaan door het leger van Myanmar, omdat ze hun eer hebben”, zei generaal Amnat Srimak, commandant van de Naresuan Force.

“Er is regelmatig handel bij normale grensovergangen”, zei Amnat. “We blokkeren dit niet als het gedrag niet in strijd is met de wet en de douaneprocedures naleeft.”

Een woordvoerder van de Thaise regering reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar en het leger van Myanmar reageerde eveneens niet.

Thaise media zeiden dat de legereenheden van Myanmar die nabij de grens werden bevoorraad, waren afgesneden door troepen van de Karen National Union (KNU), een etnische minderheidsgroepering die in 2012 instemde met een staakt-het-vuren met de regering van Myanmar.

Een KNU-woordvoerder weigerde commentaar te geven. De KNU heeft zijn steun uitgesproken voor de democratiebeweging in Myanmar en veroordeelde de staatsgreep en het harde optreden van het leger.

De Myanmarese junta heeft zijn staatsgreep verdedigd door te zeggen dat een verkiezing van 8 november, gewonnen door de Nationale Liga voor Democratie van Suu Kyi, frauduleus was en de beweringen ervan werden genegeerd door de verkiezingscommissie. Het heeft een nieuwe verkiezing beloofd, maar heeft geen datum vastgesteld.

Thaise media lieten foto’s zien van wat leek op zakken rijst die aan de grens in vrachtwagens werden geladen. Foto’s door Reuters gezien, toonden mannen, sommigen in camouflage-uniform, die Thailand binnenkwamen en hun temperatuur lieten controleren.

Foto’s: reuters
Auteur: De Kleine Beer
Bron: reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!