Leger Myanmar lost schoten bij een begrafenis

~DE ADEM STOKT MIJ IN DE KEEL~
(Gruwelijk)

NAYPYIDAW:- Veiligheidstroepen in Myanmar hebben zondag het vuur geopend tijdens de begrafenis van een van de mensen die een dag eerder door troepen werden gedood.

De schietpartij vond plaats in het dorpje Bago, nabij de stad Yangon. Daar werd op dat moment de uitvaartdienst van de 20-jarige student Thae Maung Maung gehouden. Hij werd zaterdag doodgeschoten tijdens een protest tegen de staatsgreep van begin vorige maand. Volgens getuigen zijn er voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.

„Wij waren een revolutienummer aan het zingen voor de overledene toen veiligheidstroepen arriveerden en op ons begonnen te schieten”, aldus een getuige. „Zodra ze begonnen te schieten, renden veel mensen weg.”

Zaterdag was de dodelijkste dag sinds de staatsgreep op 1 februari. 114 mensen zouden om het leven zijn gekomen, onder wie meerdere kinderen. Zondag vinden om die reden door het hele land veel begrafenissen plaats.

Defensiechefs

In totaal zijn sinds de staatsgreep zeker 440 mensen gedood. De defensiechefs van twaalf landen, waaronder Nederland, hebben zaterdag in een gezamenlijke verklaring het dodelijke geweld door het leger tegen ongewapende burgers veroordeeld. „Een professioneel leger volgt internationale gedragsnormen en is verantwoordelijk voor het beschermen, niet schaden, van de mensen die het dient”, staat in de verklaring. „We dringen er bij de strijdkrachten van Myanmar op aan het geweld te staken en te werken aan het herstel van respect en geloofwaardigheid bij de bevolking van Myanmar die het door zijn acties heeft verloren.”

De verklaring is ondertekend door Australië, Canada, Duitsland, Griekenland, Italië, Japan, Denemarken, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Telegraaf gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Redactie TMG
Bron: Telegraaf.nl

Eén gedachte over “Leger Myanmar lost schoten bij een begrafenis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!