Koninklijke lasterzaak tegen een politieke en mensenrechtenactivist in Thailand geseponeerd

KHON KAEN:- Een Thaise politieke en mensenrechtenactivist gaf toe dat hij verbaasd is dat de rechtbank een koninklijke aanklacht wegens laster tegen hem heeft afgewezen.

Khun Tiwagorn Withiton werd gearresteerd nadat hij in juni 2020 een foto van zichzelf op Facebook had geplaatst waarop hij een t-shirt droeg met de tekst “Ik verloor het vertrouwen in de monarchie”.

De politieke arm van het leger, Internal Security Operations Command, bezocht het huis van Tiwagorn kort nadat de post viraal ging op sociale media en vertelde hem om te stoppen met het dragen van het shirt, wat hij weigerde.

De politie verscheen vervolgens op 9 juli 2020 bij zijn huis, propte hem in een ambulance en bracht hem naar het psychiatrisch ziekenhuis Rajanagarindra in Khon Kaen.

De toen 44-jarige activist kreeg injecties in beide armen, werd 13 dagen in het ziekenhuis vastgehouden en later op grond van de artikelen 112 en 116 van het Wetboek van Strafrecht aangeklaagd voor koninklijke laster en opruiing, en ook voor een overtreding van de Computer Crime Act.

De moeder van Tiwagorn voegde eraan toe dat politieagenten hun huis binnenvielen en zijn computer, smartphone en het gewraakte t-shirt in beslag hadden genomen.  De politie liet zijn moeder vervolgens een document ondertekenen, waarvan de inhoud niet bekend was.

De mensenrechtenactivist werd uiteindelijk op 22 juli 2020 ontslagen nadat medesympathisanten zijn vrijlating hadden geëist.

Gisteren meldde een plaatselijk persbureau dat de provinciale rechtbank van Khon Kaen de majesteitsschenniszaak tegen hem heeft laten vallen.  De rechtbank oordeelde dat het bewijs niet aantoonde dat de beklaagde de bedoeling had om de vorst te belasteren of vijandigheid te uiten.

Tiwagorn sprak zijn verbazing uit na de uitspraak.  Hij zei…

 “Ik ben ook verrast omdat ik echt dacht dat ik een flinke douw zou krijgen.  Dit is boven mijn verwachting.  Is dit genade?” of wat is het?

Khun Tiwagorn droeg op 16 juni 2020 voor het eerst het t-shirt met de woorden “Ik heb het vertrouwen in de monarchie verloren” toen hij naar de lokale markt en de boerderij ging.

De 46-jarige liet weten dat niemand ernaar verwees.  Het was pas toen hij een foto op Facebook plaatste waarop hij het t-shirt droeg met het gewraakte opschrift.

Sectie 112 van het Wetboek van Strafrecht stelt personen die de Thaise monarchie belasteren of vijandig gezind zijn strafbaar en staat een gevangenisstraf van drie tot vijftien jaar toe.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: prachatai
Content: Olleke Bolleke in Noordoost-Thailand
Bron: prachatai.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!