Koning van Thailand stript bouwconglomeraat Premchai Karnasuta van koninklijke onderscheidingen wegens zijn aandeel in de stroperijzaak

BANGKOK:- De koning van Thailand heeft de koninklijke onderscheidingen en insignes van Premchai Karnasuta teruggevorderd vanwege het definitieve vonnis in de beroemde ‘zwarte panter’-stroperijzaak die resulteerde in de gevangenisstraf van de voormalige bouwmagnaat.

In december 2021 veroordeelde het Hooggerechtshof khun Premchai, de voormalige president van het bouwconglomeraat Italiaans-Thai, tot meer dan drie jaar gevangenisstraf nadat hij schuldig bevonden was aan het jagen op bedreigde diersoorten. De uitkomst was zeldzaam gezien Thailand’s geschiedenis van het ongestraft laten van de superrijken voor hun misdaden.

Khun Premchai en drie medewerkers werden in februari 2018 gearresteerd in het Thung Yai Naresuan Wildlife Sanctuary in het bezit van een karkas van een zwarte luipaard, gevilde karkassen van andere beschermde dieren in het wild en geweren.

Vandaag kwam het nieuws naar voren dat HM King Maha Vajiralongkorn de insignes en de 4e niveau Rattanaporn-medaille had teruggevorderd die in 2005 aan Premchai was verleend door HM King Rama IX, “ vanwege het vonnis van de Milieudivisie van het Hooggerechtshof tot de uitgesproken gevangenisstraf van Premchai.

De koninklijke aankondiging was gedateerd op 25 april 2023 en mede ondertekend door premier Prayut. Het document vermeldde dat de naam van Premchai al was ingetrokken van de lijst met koninklijke insignes.

Na de arrestatie van Premchai in 2018 leidde de spraakmakende zaak tot bezorgdheid bij het publiek dat de beklaagde zich uit de gevangenis kon kopen op dezelfde manier waarop Vorayuth Yoovidhya – de kleinzoon van mede-oprichter van miljardair Red Bull – uit de gevangenis ontsnapte na het doden van een Thaise politieagent bij een vluchtmisdrijf in Bangkok in 2012.

Meer dan tien jaar later is de “Red Bull-erfgenaam” nog steeds niet verantwoordelijk gehouden voor de dood van de politieagent.

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!