Komende zaterdagavond zijn er in Thailand bij heldere hemel vallende sterren van de komeet Halley te zien

BANGKOK:- Het nationaal astronomisch onderzoeksinstituut van Thailand, afgekort het Narit, heeft de mensen in Thailand om zaterdagavond naar de hemel te kijken voor een van de meest spectaculaire gratis shows van het jaar. De Orioniden-meteorenregen zou vanaf zaterdagavond 22.30 uur tot zondagochtend vroeg zichtbaar moeten zijn, aldus hun verklaring.

Maar de meteoren zullen het helderst zijn na 23.30 uur, wanneer de maan is ondergegaan en donker genoeg is,om de hemelse voorstelling te laten schijnen.

Narit zei dat het fenomeen overal in Thailand zichtbaar zal zijn, maar sterrenkijkers wordt geadviseerd om donkere kijkgebieden op te zoeken die vrij zijn van lichtvervuiling.

De Orioniden-meteorenzwerm trekt elk jaar van eind september tot begin november door de hemel van de aarde, met zijn hoogtepunt dit jaar op 21-22 oktober. Waarnemers kunnen op het hoogtepunt tot 20 meteoren per uur verwachten als de lucht helder en donker is.

De Orioniden worden veroorzaakt door puin van de komeet van Halley, die elke 76 jaar door het binnenste zonnestelsel trekt. Wanneer de komeet dicht bij de zon passeert, warmt hij op en komen er stof- en gasdeeltjes vrij. Deze deeltjes verspreiden zich in een stroom waar de aarde elk jaar in oktober doorheen gaat.

De stofdeeltjes komen in botsing met onze atmosfeer en verbranden, waardoor de heldere lichtstrepen ontstaan ​​die wij als meteoren zien.

De Orioniden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Orion omdat de meteoren lijken te stralen vanuit een punt nabij de heldere ster van het sterrenbeeld, Betelgeuze.

Het Narit maakte ook bekend dat geïnteresseerden de mogelijkheid zouden hebben om spectaculaire foto’s te maken van de meteorenregen samen met heldere sterren zoals Sirius en Betelgeuze.

Wie de komeet zelf wil zien, zal echter nog 38 jaar door moeten ademenen, voordat hij in 2061 weer langs de zon verschijnt.

Olleke Bolleke in Thailand ziet sterretjes 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!