Kinderhuwelijk nu in de Filippijnen bij wet verboden

MANILLA:- In de Filippijnen trouwt één op de zes meisjes voor de leeftijd van 18 jaar. Maar met ingang van gisteren zijn kinderhuwelijken wettelijk in het land verboden nadat een nieuw verbod van kracht werd. De Filippijnen worden opgezadeld met genderongelijkheid en een cultuur die kindhuwelijken sinds mensenheugenis als een gangbare praktijk heeft geaccepteerd.

Plan International, een Britse mensenrechtenorganisatie, zei zelfs dat de Filippijnen het 12e hoogste aantal kindhuwelijken ter wereld hebben.  Maar nu heeft president Rodrigo Duterte het nieuwe verbod op kindhuwelijken ondertekend met zware gevolgen voor overtreders.

Degenen die worden betrapt op het trouwen of samenwonen met iemand onder de 18 jaar kunnen worden veroordeeld tot maximaal 12 jaar gevangenisstraf, en degenen die helpen bij het arrangeren van een huwelijk of het leiden van een huwelijksceremonie met een minderjarige bruid, kunnen dezelfde gevangenisstraf krijgen.

De nieuwe wet herformuleert kindhuwelijken niet als een culturele traditie, maar als een vorm van kindermishandeling, en zegt dat het “de intrinsieke waarde en waardigheid van kinderen verlaagt, degradeert en verlaagt”.  De Filippijnse regering zegt dat deze nieuwe wet het land in overeenstemming brengt met de internationale normen met betrekking tot de rechten van vrouwen en kinderen.

Het Kinderfonds van de Verenigde Naties bracht vorig jaar een rapport uit dat vorig jaar meer dan een half miljard meisjes betrokken waren bij kindhuwelijken over de hele wereld.  Hoewel de traditie van kindhuwelijken in de meeste delen van de wereld in populariteit afneemt, is het nog steeds een groot probleem in Zuid-Azië en Afrika bezuiden de Sahara.

Hoewel de wet gisteren in werking is getreden, zijn er enkele delen van de wet die vertraging hebben opgelopen bij de onmiddellijke inwerkingtreding, waardoor een overgangsperiode van één jaar mogelijk is voor kindhuwelijken in inheemse gemeenschappen en onder moslims, twee demografische groepen waar kinderen  getrouwd zijn komt vrij vaak voor.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Zuidoost Azië 
Bron:  The Thaiger

Eén gedachte over “Kinderhuwelijk nu in de Filippijnen bij wet verboden”

  1. Sinds 5 december 2015 is het niet meer mogelijk om in Nederland als minderjarige onder de genoemde omstandigheden een huwelijk te sluiten. Hiermee is het kindhuwelijk dan ook per definitie verboden geworden.Ja dat was in Nederland en is is het lang geleden NEE dus niet!!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!