Juridische belemmering verhindert subsidieplan om mensen met een laag inkomen in Thailand te helpen

BANGKOK:- De kiescommissie (EC) kan het door de regering voorgestelde plan om meer dan 11 miljard baht toe te wijzen om mensen met een laag inkomen nog vier maanden te subsidiëren om hen te helpen hun elektriciteitsrekening te betalen, niet uitvoeren vanwege een juridische kwestie. Een bron zei dat het voorstel afgelopen dinsdag door het kabinet was goedgekeurd.

De zaak moet echter onder de aandacht van de Commissie worden gebracht, aangezien krachtens artikel 169 van de Grondwet elke noodtoewijzing van de begroting waartoe een vertrekkend kabinet besluit na ontbinding van het parlement, eerst moet worden goedgekeurd door de verkiezingscommissie. 

Na bestudering van het regeringsvoorstel zei de bron echter dat de EC het voorstel niet kon goedkeuren, aangezien het kabinetssecretariaat het kabinet niet op de hoogte had gebracht van het besluit tot goedkeuring van de toewijzing van ongeveer 11 miljard Baht aan Section 169-subsidies.

Daarom werd het voorstel teruggeven aan de regering. De commissie heeft nog geen volledige documentatie ontvangen van het kabinetssecretariaat, aldus de bron. 

In het plan is bepaald dat de elektriciteitssubsidie ​​met nog eens vier maanden wordt verlengd van mei tot en met augustus. Het zou alleen van toepassing zijn op huishoudens die minder dan 300 eenheden per maand verbruiken. Degenen die 1-150 eenheden per maand consumeren, krijgen een korting van 92,04 satang per eenheid, terwijl degenen die 151-300 eenheden consumeren een vermindering van 67,04 satang per eenheid krijgen.

Ongeveer 7,6 miljard baht zal uit de begroting voor noodgevallen voor 2023 worden gehaald om het plan te financieren. Naar schatting zouden 18,36 miljoen huishoudens hiervan profiteren. Een andere maatregel om mensen met een hoge elektriciteitsrekening te helpen, is een voorgestelde korting van 150 baht vóór btw voor huishoudens die niet meer dan 500 eenheden per maand verbruiken, alleen geldig in mei.

Olleke Bolleke in Bangkok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!