Jort Kelder onder vuur door vergelijking Squid Game en Aziaten

NEDERLAND:- Op1-presentator Jort Kelder heeft vrijdag op sociale media veel kritiek gekregen na een opmerking over Aziaten in de talkshow van donderdagavond. Hij stelde in een gesprek over Netflix-serie Squid Game dat „Aziaten precisie en delicatessen aan enorme wreedheid combineren. Denk aan hoe er met dieren omgegaan wordt, er worden in de Aziatische wereld hele stukken uit levende vissen gehaald.”

Veel Nederlanders van Aziatische afkomst ergeren zich eraan dat Kelder alle Aziaten over één kam scheert. Er wordt op gewezen dat Kelder in het verleden vaker zulke stellingen over Aziaten heeft geponeerd.

Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker was ook te gast in Op1 en probeerde aan tafel Kelder te corrigeren. „Het is aantoonbaar onwaar wat Kelder zei en hij scheert meer dan vijftig landen over één kam”, zegt Breuker tegen het ANP. „Azië is heel groot. Het is zo’n gemakkelijke manier om je beter te voelen dan een ander door allerlei negatieve kenmerken aan ’de Aziaat’ toe te kennen. Daar moeten we anno 2021 echt een keer van af in Nederland.”

Breuker probeerde na de uitzending Kelder nog aan te spreken op zijn opmerking, maar het kwam niet tot een gesprek. „We zijn ons de afgelopen jaren iets bewuster geworden van onze fouten op dit gebied”, stelt de hoogleraar. „Maar er zijn nog zoveel mensen die zo gemakkelijk omgaan met Aziaten en Nederlanders met een Aziatische afkomst. Dit soort bejegeningen zijn gewoon racistisch. Dit is niet in de haak en ik snap niet waar het vandaan komt.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel dat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties:  Photosstock 
Content: Redactie TMG
Bron: Telegraaf.nl

Eén gedachte over “Jort Kelder onder vuur door vergelijking Squid Game en Aziaten”

  1. NanoJort is dan ook opgegroeid in een speeltuintje met rubberen tegeltjes onder de schommel.
    Hij is daarom ook van mening dat alle schommeltjes in Azie rubberen tegeltjes moeten hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!