Johnny Kraaykamp en Willy Alberti staan in steen gebeiteld bij café Americain, op het Leidseplein in amsterdam

AMSTERDAM:- Uw nieuwsbeer Olleke Bolleke in Thailand was gistermiddag aanwezig bij een bijzondere onthulling van een plaquette van twee rasechte Amsterdammers, ik weet bijna zeker dat u bij het lezen van dit stukje, de herinneringen van weleer boven komen, soms met een lach maar vaak óók met een traan naar de herkenbaarheid.

In 1939, zo’n 83 jaar geleden, begon de prille carrière van Willy Alberti en Johnny Kraaykamp. Dat gebeurde in het hart van Amsterdam bij café Americain, op het Leidseplein. Op die plek werden gisteren deze twee volkshelden vereeuwigd met een gedenksteen. 

Straatcarrière 
Weinigen weten dat Willy en Johnny aan het begin van hun carrière vooral in Amsterdam op straat actief waren. Straatschoffies van 12 en 13 jaar die vanaf 1939 met hun liedjes het publiek op onder andere het terras van het vermaarde Americain op het Leidseplein vermaakten. Ze haalden er geld mee op, mansen zoals dat heet. Dat was niet toegestaan en bij een van die optredens op het terras, in juni 1939, werden ze gearresteerd.

Tonny Alberti, de zoon van Willie, zegt dat hij en Johnny Kraaijkamp jr. ‘apetrots’ zijn op de plaquette. ,,En nog trotser als we het straks op het bordes van café Americain zien. Bij de plek waar de carrière van mijn vader en die van ‘Kraaij’ toch een beetje is begonnen. Ik heb de plaquette afgelopen dinsdag al in Woerden mogen en ik ben zeer onder de indruk.

Concurrenten
,,Wat weinigen weten was dat mijn vader eigenlijk is begonnen als acteur en Johnny als zanger. Pas later is dat omgekeerd. En ze waren elkaars concurrenten met zingen op het Rembrandtplein en het Thorbeckeplein. In goede harmonie hoor. Ze zijn altijd elkaars vrienden gebleven.’’

De onthulde gedenksteen bij de ingang van Cafe Americain.

Paul Montfroy kwam op het idee om een plaquette van deze twee iconen binnen de Nederlandse showwereld te maken en kon een beroep doen Op het rijke fotoarchief met afbeeldingen van Tonny Alberti. 

Paul Montfroy
U zult begrijpen dat onze radiohost, Paul Montfroy van de Oh, Oh, Oh, dit is de Paul & Fenno Show, was er de laatste tijd flink druk mee, hij is één van de promoters die deze indrukwekkende actie heeft opgezet.

Met links Claire van Campen, general manager van Hard Rock Hotel Amsterdam en rechts Paul Montfroy, stuwende kracht achter de Paul & Fenno show bij Olleke Bolleke Radio in Thailand.

Via via raakte Tony Alberti in contact met Paul Montfroy, die bij de radiozender Olleke Bolleke Radio in Thailand grote bekendheid geniet. Paul vertelde natuurlijk kende ik Willy Alberti en Johnny Kraaijkamp. Die hele carrière en het begin ervan in hun jeugd kwam als herinnering bij mij voorbij en ik vond dat ik er méér mee kon doen, sterker nog…moest doen!

Natuursteen bedrijf Cartouche
Het leidde een paar jaar geleden tot een afspraak met Marcel Kooijman van natuursteenbedrijf Cartouche in Woerden.  Paul vertelde mij: ,,We kennen elkaar al van de basisschool in Kamerik.’’ Voor de steenhouwer was het een mooie opdracht, hij is immers groot fan van Alberti en Kraaijkamp. Ken veel liedjes en die sketches, dus het was voor mij een eer om deze plaquette te mogen maken, het geheel met sokkel en al weegt zo’n 200 kilo, dat is niet niets.

Willeke Alberti en Marcel Kooijman van natuursteenbedrijf Cartouche.

Pandemie
Toch duurde het nog even voor het van idee tot uitvoering kwam. ,,Corona hè’’, zo verzuchte Montfroy. ,,We hadden het idee al even, maar door de pandemie kwam het project stil te liggen.’’ Dit jaar is het dan toch echt zover.

Paul Montfroy: Het is niet alleen het maken van de plaquette. Café Americain is een monument. Daar kun je niet zomaar een plaquette in de muur metselen. Je hebt te maken met vergunningen en toestemming van het Americain zelf natuurlijk. Uiteindelijk is gekozen voor een plaquette op een sokkel. ,,Ook weer vanwege de monumentenregels is die niet vastgezet in het bordes, maar staat hij er los bovenop.’’

Claire van Campen is niet bang dat dieven ermee vandoor gaan. ,,Juist omdat het los staat, moest het stevig zijn. Het geheel weegt zwaar genoeg om zo maar onder de arm mee te nemen.

Voor uw nieuwsbeer Olleke Bolleke was het een fijn weerzien, óók bij hem kwamen de herinneringen boven, geweldig leuk om mee te maken, dus tussen de plichtplegingen door heb ik de gelegenheid ten baat genomen om wat leuke foto’s van bekende Nederlanders te maken, die allemaal iets betekend hebben in de showbizz van Nederland.

Olleke Bolleke in Thailand 

6 gedachten aan “Johnny Kraaykamp en Willy Alberti staan in steen gebeiteld bij café Americain, op het Leidseplein in amsterdam”

  1. Eindelijk positief nieuws van BN ers in plaats van BNers die verkarchters en vreemd gangers , je kan er zo een paar opnoemen. Hoop dat die flink gestraft worden maarja dat zijn ze al door slecht in het nieuws te zijn, Hulde aan Sjonnie en Willie als ik in de buurt bent leg ik er een bosje bloemen neer .

  2. Wie is die mevrouw op de foto met die verschrikkelijk lelijke jurk en kapsel en met die Tattoos op der armen !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!