ISU grijpt in na schaatsrecords van de 15-jarige Russische kunstrijdster Kamila Valieva

PHUKET:- De internationale schaatsfederatie ISU heeft de minimumleeftijd om mee te mogen doen aan seniorencompetities opgehoogd van 15 naar 17 jaar. Dit voorstel van het ISU-bestuur werd met grote meerderheid aangenomen op het congres van de schaatsfederatie in Phuket. „Dit is een heel belangrijke beslissing, een historische beslissing zelfs”, zei Jan Dijkema, de vertrekkende voorzitter van de ISU.

De minimumleeftijd wordt de komende jaren stap voor stap verhoogd. In het seizoen 2022-2023 blijft dat 15 jaar, in 2023-2024 wordt het 16 jaar en met ingang van 2024-2025 moet een schaatser minimaal 17 jaar zijn om onder meer aan de Spelen te kunnen meedoen. De ISU wil zo „de fysieke en mentale gezondheid van de schaatsers beschermen.”

De verhoging van de minimumleeftijd komt enkele maanden na de geruchtmakende dopingzaak rond de Russische kunstrijdster Kamila Valieva. Zij was 15 jaar toen ze in februari meedeed aan de Olympische Spelen. Valieva leidde Rusland in Beijing naar het goud in de landenwedstrijd, maar een dag later kwam naar buiten dat ze eind vorig jaar positief had getest op een verboden middel. Het leidde tot een dagenlange rel op de Winterspelen.

Huilende Valieva 
Sporttribunaal CAS bepaalde in een spoedzitting dat Valieva ondanks haar dopingzaak toch mocht meedoen aan het individuele toernooi. Dat kwam vooral omdat ze jonger dan 16 jaar is. Sporters tot die leeftijd hebben een ’beschermde status’ bij het mondiale antidopingbureau WADA.

De jonge Russin stond na de korte kür aan de leiding, maar tijdens de vrije kür ging het helemaal mis. Valieva greep naast de medailles en dat leverde de huilende kunstrijdster bij het verlaten van het ijs een publiekelijke uitbrander van haar omstreden coach op.

KNSB stemt ook voor
Volgens de ISU stond de verhoging al langer op het programma, nog voor de rel rond Valieva. Uit onderzoek van de atletencommissie bleek al dat een grote meerderheid van de schaatsers en coaches voor een hogere minimumleeftijd is.

BEIJING, CHINA – FEBRUARY 17: Kamila Valieva of ROC performs during the Women Single Skating Free Skating on day thirteen of the Beijing 2022 Winter Olympic Games at Capital Indoor Stadium on February 17, 2022 in Beijing, China. (Photo by Nikolay Muratkin/Anadolu Agency via Getty Images)

Het voorstel werd in Phuket met 100 stemmen voor en 16 tegen aangenomen. De Nederlandse schaatsbond KNSB stemde ook voor. „Met name bij het kunstrijden zien we dat de druk om op mondiaal niveau te presteren al op zeer jonge leeftijd te hoog is”, zei KNSB-directeur Herman de Haan onlangs op schaatsen.nl. „Wetenschappers stellen ook dat deze belasting, zowel mentaal als fysiek, onverantwoord is voor een kind in ontwikkeling. Er zijn voorbeelden uit het verleden van meisjes die zeer jong al olympisch kampioen werden, maar daarvoor achteraf wel de prijs hebben betaald.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Zuid-Thailand 
Bron: Telegraaf.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!