Inwoners van Chiang Mai krijgen gratis N95-maskers vanwege gevaarlijke luchtverontreiniging

CHIANG MAI:- De inwoners van Chiang Mai krijgen gratis N95-maskers omdat het luchtverontreiniging in de provincie tot boven het gevaarlijke niveau blijft stijgen.

De autoriteiten hebben aangekondigd dat ze de maskers zullen uitdelen aan de bevolking, aangezien de bosbranden de lucht blijven verontreinigen. De branden zijn al jaren een probleem omdat boeren velden blijven verbranden om plaats te maken voor de volgende oogst.  Verschillende nationale parken en natuurreservaten in het noorden en westen van het land zijn gesloten vanwege de branden, en in sommige gebieden worden vanaf zaterdag wolkenzaden ingezet.

Volgens de Amerikaans krant “The Guardian” hebben helikopters water op de branden in West-Thailand gegooid, maar het droge weer heeft hun inspanningen belemmerd.  De autoriteiten hebben ook water op de straten gespoten om het stofgehalte in Chiang Mai te verminderen.  Ze zeggen ook dat ze bladeren verzamelen om de verspreiding van dergelijke bosbranden tegen te gaan.  

Inwoners van Chiang Mai zijn aangespoord om buitenactiviteiten te vermijden en N95-maskers te dragen.  Autoriteiten adviseren mensen ook om luchtreinigers te gebruiken en een arts te raadplegen als ze symptomen van ernstige luchtverontreiniging ervaren.

Enkele symptomen van hoge niveaus van luchtverontreiniging zijn dermatitis, ooginfecties en ademhalingsproblemen.  Afgezien van luchtverontreiniging die ziekte veroorzaakt, vrezen sommigen dat de huidige toestand van de regio reizigers zou kunnen ontmoedigen om te bezoeken.  De voorzitter van de Tourism Industry Council van Chiang Mai vertelde vorige week aan de Bangkok Post dat de vraag naar bedrijven die buitenactiviteiten aanbieden, afneemt.

Volgens het Zwitserse luchtkwaliteitsbedrijf IQAir is Chiang Mai gisteren uitgeroepen tot de meest vervuilde stad ter wereld.  Volgens IQAir bereikte het PM2.5-niveau in de lucht om 11.00 uur 117 microgram per kubieke meter.  Dit niveau lag naar verluidt ver boven de jaarlijkse richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie van 5 µg/m.  

Weerexperts gaan ervan uit dat er in de noordelijke provincies van Thailand de komende week veel stof zal neerdwarrelen.

Olleke Bolleke in Noord-Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!