Inwoners van Chiang Mai dagen Premier Prayut voor de rechtbank uit vanwege de smog 

CHIANG MAI:- Ongeveer 1.700 inwoners uit deze provincie hebben gisteren een rechtszaak aangespannen tegen premier Prayut Chan-o-cha en twee overheidsinstanties wegens het niet het adequaat bestrijden van de smog, welke hun leven met vijf jaar zou verkorten.

Ongeveer 60 vertegenwoordigers van de eisers verschenen gisteren voor de administratieve rechtbank om de rechtszaak aan te spannen, waarin Premier Prayut, samen met de nationale milieudienst en de nationale beveiliging commissie, wordt beschuldigd van het niet adequaat aanpakken van jarenlange contractlandbouw.

De vertegenwoordigers, waaronder activisten, inwoners, academici van de Universiteit van Chiang Mai en andere experts, zeiden dat 727 mensen de petitie ondertekenden ter ondersteuning van de rechtszaak aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Chiang Mai tijdens het weekend, terwijl 980 mensen online tekenden.  

Éénvan de eisers, Khun Sumitchai Hatthasan, directeur van het Centrum voor de bescherming en revitalisering van lokale gemeenschapsrechten, zei dat de premier zijn bevoegdheden onder de nationale wet verbetering en behoud milieukwaliteit niet heeft uitgeoefend om het probleem op te lossen.

De eisers beschuldigden de nationale milieudienst ook van het niet effectief uitvoeren van het in 2019 gelanceerde nationale plan ter bestrijding van fijnstofverontreiniging.  Bovendien moet de nationale beveiliging commissie verantwoordelijk worden gehouden voor het niet onderzoeken van de bronnen van vervuiling door ultrafijne deeltjes in de toeleveringsketens van grote beursgenoteerde bedrijven om het probleem te helpen oplossen.

Professor Rangsarit Kanchanawanit, van de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Chiang Mai, zei dat de gezondheid van mensen die in stedelijke gebieden wonen in groot gevaar is vanwege de blootstelling het hele jaar door aan onaanvaardbare niveaus van fijn stof met een diameter van 2,5 micron of minder (PM2,5). De herhaalde en langdurige blootstelling aan PM2,5-verontreinigende stoffen verhoogt het risico op longkanker, hartaandoeningen en beroertes en verkort de levensverwachting van mensen met wel vijf jaar.

Gisteren werden er opnieuw gevaarlijke niveaus van luchtverontreiniging vanuit Chiang Mai, Chiang Rai, Lamphun, Mae Hong Son en Nan, met de ergste niveaus in het district Pai in Mae Hong Son gemeld, zo liet het departement van luchtvervuiling weten.

Olleke Bolleke in Noord-Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!