In Vietnam is een 2-stammig variant van Covid19 virus ontdekt, Thailand zet zich scherp

~ANGST IS EEN SLECHTE RAADGEVER~
(Laat je niet leiden door je angsten)

THAILAND:- De ontdekking van een hybride variant van het  Covid19 virus die zowel de Indiase als de Britse variant bevat, is gedetecteerd in Vietnam en zette een Thaise viroloog op scherp toen hij zijn bezorgdheid uitte over de mogelijkheid dat de hybride soort zijn weg naar Thailand zou kunnen vinden.

Khun Wasun Chantratita, hoofd van het Center for Medical Genomics in het Ramathibodi Hospitaal van de Mahidol universiteit, vertelde tegen de redactie van de Bangkok Post dat de stam in Thailand zou kunnen voorkomen, vooral op bouwplaatsen van arbeiders, aangezien de twee virusvarianten eerder op Thaise bouwplaatsen waren gedetecteerd.

Dr. Wasun voegde er echter aan toe dat verder onderzoek nodig was voordat definitieve conclusies konden worden getrokken.

De viroloog maakte zijn opmerkingen bekend nadat Vietnamese volksgezondheidsfunctionarissen hadden aangekondigd dat Vietnam een ​​combinatie van de Covid-19-varianten uit het VK en India had gevonden en de combinatie als “gevaarlijk” beschreef.

De Vietnamese gezondheidsfunctionarissen zeiden dat laboratoriumtests hadden aangetoond dat de hybride soort beter overdraagbaar was door de lucht dan eerdere soorten. Desalniettemin moet de genoominformatie van de hybride variant nog worden onthuld.

Dr. Wasun ging verder met te zeggen dat de genetica van de hybride variant moest worden gedecodeerd om verder te leren over de kenmerken ervan. Hij voegde eraan toe dat kan worden aangenomen dat de hybride variant zou muteren bij een piek van N501Y, zoals de Kent-variant, waardoor de transmissiecapaciteit toeneemt, aangezien een dergelijke piek betekent dat het betere toegang heeft tot menselijke cellen.  De piek van de L452R van de Indiase variant helpt het virus verder om het menselijke immuunsysteem te ontwijken.

“Hoewel de hybride variant is ontstaan, is het een combinatie van de Britse en Indiase variant, die het huidige vaccin nog steeds aankan. In tegenstelling tot de Afrikaanse stam, wordt de werkzaamheid van het vaccin niet verminderd door de twee [UK en  Indiase] soorten,” zo vertelde hij.

De opkomst van de hybride variant van het coronavirus in Vietnam heeft veel twijfel doen rijzen, gezien het feit dat het aantal besmettingen nog vrij klein is, rond de 7.000 gevallen.

Het zou mogelijk kunnen zijn, voegde Dr. Wasun eraan toe, dat het hybride virus kan worden veroorzaakt doordat één persoon besmet raakt met beide stammen uit het buitenland en dat de virussen zich later ontwikkelen tot een hybride vorm.

Dit is eerder gebeurd, zei hij, zoals blijkt uit patiënten die vogelgriep ontwikkelden.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Pattarapong Chatpattarasill 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!