In tropische Thaise kas, net onder de rook van Pattaya worden trostomaten en bladgroenten geteeld

PATTAYA:- In het kassencomplex van Khun Roge Putipanpong, dat de naam VLove Farm draagt, groeien bladgroenten, trostomaten en chilipepers. Aangezien het bedrijf zich in de buurt van Pattaya in Thailand bevindt, werd er gekozen voor een gekoelde kas met uitschuifbaar dak, zodat er in dit vochtige, tropische klimaat toch groenten kunnen worden geteeld. Tijdens de vakbeurs Horti Asia organiseerde de leverancier van de gekoelde kas met uitschuif kasdek een excursie naar het teeltbedrijf. 

Twee teeltzones
De A-fame structuur van het 2.200 m2 tellende complex is in twee zones verdeeld, één voor bladgroenten en één voor trostomaten. Het dak dient in beide zones als schaduwdak. De zone waar bladgroenten worden geteeld is daarnaast voorzien van een oprolbaar insectennet. Het gedeelte voor trostomaten beschikt over een vaste netconstructie.

In de bladgroentezone worden verschillende bladgroenten en kruiden geteeld. Volgens Roge zien de gewassen er zeer goed uit, zelfs tijdens de lastigste periodes van het jaar. Het gotensysteem dat hij zelf ontwierp is eenvoudig en praktisch in gebruik. 

In het gedeelte waar trostomaten en chilipepers worden geteeld, werden bij wijze van proef ook een paar struiken van het blauwe bessenras Biloxi aangeplant. 

Toerisme
Khun Roge verkoopt zijn producten online binnen een straal van zo’n 20 km van zijn bedrijf en in zijn eigen winkel op het bedrijf. Hij heeft een koelwagen aangeschaft, waarmee hij zijn groenten twee keer per dag in de omgeving bezorgt en één keer per week in Bangkok.

Roge is zeer tevreden met zijn resultaten dit jaar, aangezien zijn maandinkomsten rond de €11.225 bedragen. Hij zal echter op nog hogere inkomsten kunnen rekenen zodra het toerisme in het land weer terugkeert naar prepandemisch niveau. Als gevolg van de Covid-19-pandemie bleven toeristen weg in Pattaya en daalden de prijzen. Hij hoopt echter op betere prijzen zodra de toeristische sector hersteld is. Hij zag zijn omzet sinds 2018 jaarlijks stijgen en is de Covid-periode doorgekomen door zijn producten aan lokale consumenten te verkopen. 

Hij legt uit dat hij zijn zijdefabriek stil moest leggen vanwege de Covid-19-pandemie, maar dat hij zijn werknemers heeft kunnen behouden voor de groenteteelt. Hij worstelt echter met zijn cashflow nu de prijzen zo laag zijn en hoopt op betere tijden zodra hotels en restaurants kun deuren weer openen. 

Zijn bedrijf is tegen een kleine vergoeding altijd open voor bezoekers. Khun Roge wil daarom op zijn bedrijf ook een eigen restaurant openen. Hij vertelt dat er een achtbaansweg naast zijn bedrijf wordt aangelegd naar Pattaya, waar zich de derde luchthaven van Thailand bevindt, op slechts 30 km afstand van zijn kassen. 

Bezoek aan kassencomplex
In totaal namen er 17 mensen uit verschillende landen deel aan deze excursie. Zij kregen allen de kans om ook de nabijgelegen, wereldberoemde ‘Nong Nooch Tropical Garden’ van Roge’s oom te bezoeken. 

Rajeeb Roy van Agriplast India bedankte het team van Cravo Azië voor het organiseren van deze geweldige excursie. “Het bezoek aan de Nong Nooch botanische tuin was de kers op de taart van deze informatieve en verrassende rondleiding.” 

Hij voegde eraan toe dat hij ervan overtuigd was dat zijn vrienden het met hem eens waren. “In de tuinbouwsector is er geen korte weg naar kwaliteit en de juiste technologie.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Oost-Thailand 
Bron: AGF.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!