IN NEDERLAND MOETEN ZANDZAKKEN WEER VOOR DE DEUR, WANT DE STORM CORRIE IS IN AANTOCHT

NEDERLAND:- Riemen vast! Zandzakken voor de deur, en géén dekking zoeken in de kelder, want vandaag raast Storm Corrie over Nederland.

Met aan de kust windstoten van meer dan honderd kilometer per uur en in het binnenland nog altijd zware windvlagen tot negentig kilometer per uur, hebben we de eerste storm van het jaar te pakken. 

De 83-jarige Corrie van Dijk uit Schiedam is de vrouw naar wie de aankomende storm Corrie is vernoemd. De eerste vrouwelijke meteoroloog van ons land vertelt dat ze vooral moest lachen toen ze het hoorde. Maar ze waarschuwt ook: “Neem Corrie serieus. Ik wil natuurlijk niet dat er doden vallen.”

Vorig jaar juni werd Corrie al gebeld door een speciale commissie van het KNMI die de namen van stormen samenstelt. Elk jaar komt het KNMI met zo’n lijst met namen voor het komende stormseizoen.

“Een oud-collega vroeg of ik bezwaar had als mijn naam op de lijst zou komen te staan. Ze wilden meer vrouwen op de lijst, want er stonden alleen maar mannen op. Dat vond ik natuurlijk een goed idee”, vertelt Corrie aan de telefoon. “Er staan meer vrouwen op de lijst, dat vind ik heel goed. Maar het gaat op alfabetische volgorde. Met mijn naam, beginnend met een ‘c’ ben ik nu aan de beurt.”

ANWB: ga niet de weg op
Ga niet de weg op tenzij het echt niet anders kan, adviseert de ANWB. Ook het KNMI roept weggebruikers op goed op te letten en de verkeers- en weerinformatie in de gaten te houden. Vooral op bruggen en viaducten kan harde wind verraderlijk zijn. Met name auto’s met een aanhanger, en vrachtwagens moeten extra goed oppassen.

De scheepvaart zal vertraging oplopen door het weer, omdat bij harde wind bruggen niet kunnen worden bediend.

Het stormachtige weer begint rond 07.00 uur in het noordwesten, de piek ligt tussen 08.00 uur en 12.00 uur. Er staat niet alleen een harde wind, ook valt er van tijd tot tijd regen. In de loop van de middag neemt de windkracht geleidelijk af.

Minder treinen Den Helder-Zaandam
De Nederlandse Spoorwegen heeft op één traject al maatregelen genomen vanwege Corrie: tussen Den Helder en Zaandam rijden er vanaf ’s ochtends vroeg twee in plaats van vier intercity’s. Op die manier heeft de zogenoemde storingsploeg meer tijd om bijvoorbeeld omgewaaide bomen of afgebroken takken van het spoor te halen. Als de situatie het toelaat wordt vanaf 15.00 de normale dienstregeling op dit traject hervat.

Afhankelijk van hoe het weer zich morgen ontwikkelt, zijn er ook op andere trajecten aanpassingen mogelijk. De NS adviseert reizigers de reisinformatie of app te raadplegen voor vertrek.

Tientallen vluchten geschrapt
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft voor morgen uit voorzorg tachtig retourvluchten geannuleerd. Het gaat zowel om vluchten die zouden vertrekken vanaf Schiphol als landende toestellen. “Door de zware windstoten is er een zeer beperkte baancapaciteit”, laat een woordvoerder weten.

Een klein aantal KLM-vluchten gaat vooralsnog wel door. Passagiers van vluchten die zijn geschrapt, krijgen daar bericht over en hun reis wordt omgeboekt. Alle reizigers krijgen het dringende advies de actuele reisinformatievan Schiphol in de gaten te houden.

Ook andere luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten geschrapt van en naar Schiphol. Volgens een woordvoerder gaat dat vooralsnog om ongeveer tien vluchten. Ook voor passagiers van vluchten die wel doorgaan wordt vertraging verwacht. Het stormachtige weer heeft bijvoorbeeld invloed op de afhandeling van bagage en andere werkzaamheden op de grond.

Met de huidige verwachtingen zal de Oosterscheldekering waarschijnlijk sluiten vanwege hoogwater. Het gebeurt ongeveer eens in de twee jaar dat de Zeeuwse stormvloedkering dichtgaat. Rijkswaterstaat verwacht dat ook de Hollandsche IJsselkering, Haringvlietsluizen en Ramspolkering zullen sluiten. Deze avond zullen de waterstanden weer dalen.

De Oosterscheldekering sluit als het waterpeil hoger is dan 3 meter boven NAP. Rijkswaterstaat verwacht morgen bij de zuidkant van de kering een maximale waterstand van 3,20 boven NAP. Als die voorspelling uitkomt, is het de hoogste waterstand in bijna tien jaar tijd.

Olleke Bolleke in Nederland 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!