In het noordoosten van Thailand meer dan 70 mensen blootgesteld aan hondsdolheid

ISAAN:- Meer dan 70 mensen zijn blootgesteld aan hondsdolheid in de noordoostelijke provincies Surin en Buriram in Thailand.  In Surin bleken 67 mensen risico te lopen om de ziekte op te lopen, terwijl zeven mensen in Buriram risico liepen, wat neerkomt op een totaal van 74 mensen die risico lopen, zo luidde de verklaring van het hoofd van het Bureau voor ziektepreventie en -bestrijding regio 9.

Alle personen die aan hondsdolheid waren blootgesteld, waren tegen de ziekte ingeënt.

Het bureau ontdekte dat van 1 oktober tot 6 februari vijf dieren in Surin hondsdolheid hadden en nog eens vijf in Buriram.

Dit nieuws komt nadat vorige week bewoners van het dorp Nong Phai Noi in Buriram, gelegen in het belangrijkste stadsdeel, de autoriteiten smeekten om dringend actie te ondernemen nadat twee mensen waren gebeten door een met hondsdolheid besmette hond.

Op 10 januari j.l. was de 65-jarige boer, Khun Sawat Palertlam bezig met het verzorgen van zijn koeien toen een zwerfhond uit het niets opdook, hem achtervolgde en beet.  Hij zei niet te weten waar de hond vandaan kwam.

De boer zei dat de zwerfhond zich “krankzinnig” gedroeg alsof hij hondsdol was.

Khun Sawat ontdekte later dat dezelfde hond een jong meisje, de dochter van een leraar in het dorp, had gebeten en had geprobeerd anderen te bijten.

Omdat ze vermoedden dat het dier hondsdol was, doodden dorpelingen het en begroeven het uit angst dat het meer mensen, huisdieren of vee zou kunnen bijten.

De boer en het meisje die werden gebeten, kregen een noodvaccinatie tegen hondsdolheid.

Een andere boer, de 52-jarige Sarayut Phuangpratin, zei dat een vier maanden drachtige koe was gebeten door een zwerfhond.

Hondsdolheid is een ziekte die zoogdieren treft, met als belangrijkste dragers honden, katten en koeien.  De eerste symptomen van de ziekte zijn koorts, pijn en een ongewoon of onverklaarbaar tintelend, prikkelend of branderig gevoel op de plaats van de wond, evenals hallucinaties en verlamming.

De ziekte wordt voornamelijk verspreid door de beet of het speeksel van een besmet dier, meestal honden, katten, vleermuizen, vossen, wasberen en stinkdieren.

olleke Bolleke in de Isaan

Eén gedachte over “In het noordoosten van Thailand meer dan 70 mensen blootgesteld aan hondsdolheid”

  1. Misschien is het beter om die loslopende honden te vaccineren of op te ruimen.
    Hier in Pattaya en jomtien lopen er honderden los.
    Sommige zijn zeer agressief.
    Veroorzaken verkeersongeluk en het zijn ziekte verspreiders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!