In Centraal-Thailand werd een grote ceremonie ter ere van de vader van de Thaise krijgskunst  gehouden om Muay Thai Day te vieren

AYUTTHAYA:- Meer dan 600 Muay Thai-studenten namen gisteren deel aan een groots ritueel om hun respect te betuigen aan oude leraren van de krijgskunst tijdens een ceremonie in de provincie Ayutthaya ter gelegenheid van Muay Thai Day.  De ceremonie werd gehouden door het Ministerie van Cultuur in de Phra Chao Sua Troonzaal in Wat Tuek in Ayutthaya.

Phra Chao Sua, of koning Sanphet VIII, of koning Suriyenthrathibodi van Ayutthaya van 1703 tot 1709 wordt beschouwd als de vader van Muay Thai.

De grote “wai kru Muay Thai” (het eerbetoon aan alle Muay Thai-leraren uit de oudheid) begon om 8.39 uur met minister van Cultuur Itthiphol Kunplome die de ceremonie voorzat.  De ceremonie werd ook bijgewoond door de gouverneur van Ayutthaya, Niwat Rungsakhon, en Kowit Phakamas, directeur-generaal van de afdeling Culturele Promotie.

De rite om een ​​offer te brengen aan koning Sanphet VIII werd gehouden door Jarasdet Ulit, een senior Muay Thai-leraar. Als onderdeel van de ceremonie voerden 668 Muay Thai-studenten een rituele dans uit, die normaal gesproken vóór gevechten wordt uitgevoerd, voor het beeld van de overleden koning.

Als onderdeel van de ceremonie kreeg Itthiphol ook 668 mongkhon-hoofdbanden die hij aan Muay Thai-leraren van de 668 studenten kon geven.  De leraren plaatsten vervolgens de hoofdbanden op de studenten en zegenden hen voordat ze begonnen met het uitvoeren van de rituele dans.

Een groep studenten van enkele scholen in Ayutthaya voerde ook een muzikaal toneelstuk op over Muay Thai om de oude koning te eren.

Sommige Muay Thai-studenten toonden 15 meesterhoudingen van de Thaise krijgskunst en 15 subhoudingen aan het publiek. 

Khun Itthiphol zei dat 6 februari de dag was waarop koning Sanphet VIII de troon besteeg en aangezien hij de vader was van de Muay Thai-krijgskunst, vierde het ministerie de dag als Muay Thai-dag. Hij zei dat het offerritueel werd gehouden om dankbaarheid te betuigen aan de vader van Muay Thai.

De minister zei dat Muay Thai de zachte kracht van Thailand was die de populariteit van het koninkrijk hielp vergroten en dat de Thaise regering zou proberen het later als cultureel erfgoed bij Unesco te registreren.

Het zogenaamde Amazing Muay Thai Festival 2023 wordt geleid door de beroemde bokser Buakaw Banchamek, vergezeld door 5.000 Muay Thai-boksers, die tegelijkertijd Muay Thai-rituele dans zullen uitvoeren.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Centraal-Thailand 
Bron: The Nation 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!