In Australië veroordeelde Khun Thamanat Prompow

~MET EEN MOND VOL TANDEN STAAN~
(Even niet weten wat te zeggen)

BANGKOK:- Zoals u weet is uw nieuwsbeer totaal niet politiek georiënteerd, laat staan dat hij er een mening op nahoudt, wel is het volgende stukje iets, waar zelfs ik mijn wenkbrauwen van frons.

Thamanat Prompow kan zijn parlementair mandaat en zijn ambt als minister behouden, ondanks het feit dat hij in 1994 in Australië tot vier jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.  Dat heeft het Grondwettelijk Hof gisteren beslist.  

De rechtbank reageerde op een verzoekschrift dat was ingediend door de woordvoerder van het parlement, khu. Chuan Leekpai, op verzoek van 51 parlementsleden van Move Forward.  

Khun Thamanat, een voormalige legerkapitein, is een Palang Pracharath-parlementslid voor de provincie Phayao en vice-minister van Landbouw en Coöperaties.  Afgevaardigden van de oppositie dienden afgelopen mei een verzoekschrift in bij de president van het parlement om een ​​uitspraak van het Grondwettelijk Hof te doen over de geschiktheid van Thamanat om als parlementslid en in het kabinet te dienen.  

Hij werd in maart 1994 door een Australische rechtbank in Ban Fel veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf in verband met een heroïne-smokkelzaak.  

Het Constitutionele Hof oordeelde dat een gevangenisstraf Thamanat alleen kan diskwalificeren als parlementslid en kabinetslid onder de grondwet als de straf wordt opgelegd door een rechtbank in Thailand in plaats van door een buitenlandse rechtbank.

Het vonnis van een rechtbank in New South Wales in Australië is niet juridisch bindend in Thailand.  Volgens de Thaise grondwet van de ICL is Thamanat nog steeds gekwalificeerd als parlementslid en lid van het kabinet. 

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Thai PBS world
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Thai PBS world

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!