Huidige aanvoer Chinese groenten op Thaise markten ‘geen bedreiging voor lokale producten’

THAILAND:- De aanvoer van Chinese groenten op de Thaise markten is nog niet alarmerend hoog om de prijzen van lokaal geteelde groenten te beïnvloeden, aldus het ministerie van binnenlandse handel. Het ministerie rapporteerde haar onderzoek van drie grote groothandelsmarkten, namelijk de Taladd Thai- en Si Mum Muang-markten in de provincie Pathum Thani en de Sri Mueang-markt in de provincie Ratchaburi.

Uit het onderzoek bleek dat de hoeveelheid geïmporteerde groenten uit China (nog) op een normaal niveau lag.

“Lokale telers hebben hun zorgen kenbaar gemaakt aan de afdeling dat geïmporteerde groenten hun marktaandeel zouden kunnen stelen en de prijzen zouden kunnen verlagen”, zegt afdelingsdirecteur-generaal Wattanasak Sur-iam.  “Na onderzoek van de Thaise markten vonden we echter geen tekenen van een instroom van Chinees product.”

Het ministerie voegde eraan toe dat de import van Chinese groenten meestal alleen toeneemt als lokale telers lage opbrengsten ervaren.  Onder normale omstandigheden kiezen klanten er vanwege hun superieure kwaliteit vaak voor om lokaal geteelde groenten te kopen.

Het ministerie zei ook dat de prijzen van koudweergewassen, zoals kool en Chinese kool, op de Thaise markten nog steeds op het normale niveau van respectievelijk 6 en 8 baht per kg voor de groothandel en 20 en 25 baht per kg voor de detailhandel liggen.  Hieruit blijkt dat het huidige volume geïmporteerde groenten nog steeds geen invloed heeft op de prijs.

 Khun Wattanasak zei dat het ministerie de markten nauwlettend zou blijven volgen en controleposten zou opzetten om de smokkel van buitenlandse producten naar het land te voorkomen.

Het ministerie zal boeren ook helpen door mobiele units te leveren om hun producten van boerderijen naar markten te vervoeren voor het geval hun normale transportmethode overweldigd wordt door toenemende opbrengsten.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!