Hoofdstad Bangkok van Thailand zal mogelijk moeten verhuizen om droge voeten te houden

BANGKOK – Thailand zal mogelijk gedwongen worden om zijn hoofdstad Bangkok te verplaatsen wegens de stijging van de zeespiegel. Daarvoor waarschuwt Khun Pavich Kesavawong, een hoge functionaris van de klimaatdienst van het land, in een interview met AFP.

Projecties tonen steevast aan dat Bangkok tegen het einde van de eeuw dreigt te overstromen door de oceaan. Een groot deel van de stad krijgt tijdens het regenseizoen nu al te maken met overstromingen.

Pavich Kesavawong, plaatsvervangend directeur-generaal van het overheidsdepartement dat verantwoordelijk is voor klimaatverandering en milieu, vreest dat de stad zich niet snel genoeg zal kunnen aanpassen aan de huidige snelheid van de opwarming van de aarde.

De stad bekijkt welke mogelijke maatregelen ze kan nemen, zoals de aanleg van dijken zoals Nederland al heeft gedaan.

„We hebben erover nagedacht om te verhuizen”, aldus Kesavawong. Hij benadrukt dat de gesprekken nog hypothetisch zijn en dat het probleem „zeer complex” is. „Persoonlijk denk ik dat het een goede zaak is. Op die manier kunnen we de hoofdstad, de regeringsdistricten en de zakenwijken van elkaar scheiden. Bangkok zou nog steeds de hoofdstad van de regering zijn, maar zou de bedrijven verplaatsen”, zo legt hij uit.

Hoewel de beslissing nog niet voor meteen is, kan Thailand inspiratie opdoen in Indonesië. Dat land zal later dit jaar zijn nieuwe hoofdstad Nusantara inwijden. Die zal Jakarta vervangen als politiek centrum van het land. Het project is controversieel en zal naar schatting omgerekend tussen de 29,5 en 32,3 miljard euro kosten.

Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: www.scmp.com

Eén gedachte over “Hoofdstad Bangkok van Thailand zal mogelijk moeten verhuizen om droge voeten te houden”

  1. Als ze nu de naam van Thailand eens gaan veranderen, dan is het probleem met luchtvervuiling, corruptie, verkeersongelukken en moordpartijen voor altijd verdwenen in Thailand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!