Het “welles nietes spelletje” omtrent het dragen van mondkapjes schaadt het toerisme naar Thailand  

THAILAND:- Gisteren, 3 juni 2022, was er weer eens een opmerkelijke “welles nietes reportage”, dat zelfs voor Thailand, waar beslissingen vaak snel veranderen, grote krantenkoppen haalde.

Eergisteren, 2 juni, verklaarde de gouverneur van Phuket, dat er op de stranden, parken en buitensportstadions als ze mensen dan twee meter van elkaar verwijderd waren, géén mondkapjes méér hoefde te dragen. Dit klinkt redelijk omdat in de meeste westerse landen (en véél vliegtuigmaatschapijen) de plicht tot het dragen van een mondkapje afgeschaft is. 

Echter, gisteren, 3 juni, minder dan een dag, werd de order door dezelfde gouverneur van Phuket herroepen, zelfs de mondkapjes plicht op het strand werd weer verplicht.

De reactie van het publiek was pijlsnel en bijna universeel negatief op sociale media. Om eerlijk te zijn, lijkt het mandaat de meeste veel Thaise lezers niet te storen. Maar het stoort potentiële toeristen uit veel landen zeker, wat een enorm aandachtspunt is voor Thailand om de toeristenindustrie te herstellen. Het stoort ook veel expats, in ieder geval het lezen van dergelijke mededelingen op sociale media.

Het is vooralsnog onduidelijk wat tot deze snelle ommekeer heeft geleid, hoewel veel mensen speculeerden over mogelijke invloed van de voorzitter van het CCSA, dat de respons op Covid19 voor het Koninkrijk beheert.

Thailand heeft sinds het begin van Covid19 een maskermandaat gehad, in een of andere vorm gedekt door het nooddecreet. Dit is niet ongebruikelijk aangezien veel landen dit hebben (gehad). 

Maar wat ongebruikelijk is, is dat Thailand nog steeds een volledig buitenmandaat heeft, zelfs als je helemaal alleen bent op de motor of op een strand loopt. En ja, het is mogelijk als de politie ervoor kiest om u aan te klagen voor het niet dragen van een mondkapje volgens de geldende noodverordeningsregels, dat momenteel verlengd is tot eind juli 2022.

De meeste andere landen hebben de mandaten voor dragen van mondkapjes in de open lucht laten vallen, sommige al meer dan een jaar. Ik ga geen wetenschappelijke discussie over dit hoofdartikel over mondkapjes en effectiviteit in de buitenlucht voeren,  maar merk op dat de meeste landen, waaronder enkele van Thailand’s buren zoals Indonesië, Singapore, Maleisië en Cambodja, de mondkapjes plicht in de open lucht hebben afgeschaft.

Thailand is al maanden bezig met het mogelijk beëindigen van het mondkapjes plicht, op zijn minst buitenshuis in plaatsen zoals parken en stranden of toeristische gebieden.

Medio vorige maand, mei 2022, heeft het Thaise Ministerie van Volksgezondheid aangekondigd dat ze bezig waren met het annuleren van mondkapjes plicht, op minst buitenshuis en niet-drukke gebieden, of alleen rijden met een voertuig, enz. 

De feedback, vooral van buitenlanders en potentiële toeristen, was onmiddellijk en positief.
Echter, slechts een paar dagen later, schijnbaar na het achter de schermen met Thaise functionarissen met verschillende meningen heen en weer debatteren, veranderde dit voorstel plots  in “alleen bepaalde gebieden en zones.”

Slechts een paar dagen later kwamen zowel de Thaise premier Prayut Chan-O-Cha en zijn secondant, de minister van Volksgezondheid, Khun Anutin Charnvirakul in het geweer en vertelde dat ze het niet eens waren met het voorstel en dat mensen te allen tijde mondkapjes moeten dragen, behalve wanneer ze thuis zijn.

Dit leidde schijnbaar ertoe dat de gouverneur van Phuket schijnbaar zijn eigen versoepeling als de sodeju weer introk

Met name het toerisme, de horeca en het bedrijfsleven en zelfs de nieuwe gouverneur van Bangkok heeft gezegd dat de mondkapjes plicht moet worden versoepeld, in ieder geval buitenshuis en in toeristische gebieden, maar met topfunctionarissen die het mandaat niet eens iets willen versoepelen, lijkt dit voorlopig tot in de eeuwigheid onwaarschijnlijk. 

Natuurlijk is de handhaving van het mandaat in werkelijkheid laag, vooral op eilanden en toeristische gebieden zoals Pattaya. Daar hebben veel mensen hun mondkapje in hun achterzak (Betsie Barto natuurlijk in haar handtasje) gestopt

Maar voor de toekomstige  buitenlandse toerist die dit misschien niet weet,  leest hij misschien alleen dat het land nog steeds een mondkapjes plicht heeft en als gevolg daarvan een andere vakantiebestemming zal kiezen. Natuurlijk zal het “welles nietes spelletje” niemand helpen.

Voor nu is het nog steeds zo, tot dat (en niet eerder) de besluitvormers samen kunnen komen en een redelijke middenwegbeleid kunnen bedenken, zal het toerisme blijven lijden en zullen mensen in het ongewisse blijven.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Diverse Thaise media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!