Het water van Mekong rivier zakt naar ‘verontrustend’ niveau, verschillende Thaise delen worden nu blauwgroen

~DE KRUIK GAAT ZO LANG TE WATER TOT DEZE BARST~
(Vroeg of laat schade ondervinden van een verkeerde handelswijze)

THAILAND:- Het waterpeil van de Mekong-rivier is tot een zorgwekkende niveau gedaald, deels als gevolg van stroombeperkingen door Chinese waterkrachtcentrales stroomopwaarts, de Mekong verdeelde vrijdag de River Commission (MRC).   

De vitale waterweg langs de Thais-Laotiaanse grens is veranderd van zijn gebruikelijke troebele bruine kleur naar groen en blauw – wat duidt op ondiep water en lage niveaus van voedselrijke sedimenten – gedeeltelijk als gevolg van stroombeperkingen van de Jinghong-dam in de Chinese provincie Yunan.  

Volgens de verklaring van de intergouvernementele MRC hebben de lage regenval en de dammen op de Lower Mekong en zijn zijrivieren bijgedragen aan de daling van het waterpeil.  “Er zijn plotselinge stijgingen en dalingen van het waterpeil direct stroomafwaarts van Jinghong en verder naar Vientiane”, aldus Khun Winai Wongpimool, directeur technische assistentie bij het MRC-secretariaat. 

Dergelijke schommelingen waren van invloed op de vismigratie, landbouw en transport, bijna in die mate dat dergelijke schommelingen deden zich voor dat 70 miljoen mensen afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud en voedselzekerheid. “Om de landen in de Beneden-Mekong te helpen de risico’s effectiever te beheersen, roept de Commissie China en de landen van de Beneden-Mekong op om hun plannen voor waterlevering met ons te delen, zo vertelde Khun Winai.  

De normale omstandigheden zouden kunnen worden hersteld als er grote hoeveelheden water uit de reservoirs van de Chinese dammen zouden vrijkomen.  

De door de VS gefinancierde Mekong Dam Monitor, die satellietgegevens gebruikt om het waterpeil te volgen, registreerde in februari dagelijkse schommelingen in de waterafvoer van de Jinghong-dam in China.  China heeft vorig jaar een toezegging gedaan om de data van zijn dammen te delen met MRC-lidstaten Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam.  

In januari liet Peking zijn buren weten dat zijn dammen de reservoirs zouden vullen en dat de afvoer op 25 januari weer normaal zou worden.  Het afvoerniveau op de Jinghong-dam was begin januari 785 kubieke meter per seconde en steeg volgens de MRC medio januari tot 1.400 kubieke meter per seconde.  In februari zakte het niveau echter weer en kwam donderdag uit op 800 kubieke meter per seconde.  

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Vertaling: Olleke Bolleke in Noord Thailand
Bron: The Nation

Eén gedachte over “Het water van Mekong rivier zakt naar ‘verontrustend’ niveau, verschillende Thaise delen worden nu blauwgroen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!