Een uitleg over hoe en waarom Chinees Nieuwjaar in Thailand gevierd wordt

~GEKROESD HAAR, GEKROESDE ZINNEN~
(Andere landen hebben andere zeden en gewoonten)

THAILAND:- Dit jaar heeft de Thaise regering voor het eerst een officiële feestdag voor Chinees Nieuwjaar ingesteld. Deze dag wordt jaarlijks en breed onder Chinezen en Thaise mensen van Chinese afkomst, die een groot deel Thais zijn,gevierd.  

De viering van het Chinese nieuwjaar, dat dit jaar in het teken van de os staat, staat synoniem voor het houden va familiebijeenkomsten, het herdenken van voorouders, afscheid nemen van de oude dagen en het nieuwe jaar inluiden.

Het Chinees Nieuwjaar heeft een vergelijkbare culturele en spirituele betekenis aan het Songkran-festival met meer dan 4.000 jaar geschiedenis.  Het markeert ook het einde van het winterseizoen en het begin van de lente op de Chinese maankalender.

In Thailand wordt het Chinese nieuwjaarsfestival meestal binnen drie opeenvolgende dagen gevierd: de vooravond van het lentefestival (DAG VAN DE AANBESTEDING), het lentefestival (dag van aanbidding) en de rustdag.  In China heeft de regering Chinees Nieuwjaar uitgeroepen tot een officiële feestdag, aangezien het festival zeven dagen zal duren.

De Thais-Chinese nakomelingen gaan boodschappen doen, eten kopen en het huis schoonmaken ter voorbereiding op het nieuwe jaar op de dag van de besteding.  Ze zullen op de “DAG VAN AANBIDDING” offers en offers voor hun overleden voorouders bereiden, respect betuigen aan ouderen en samen genieten van grote maaltijden.

Op een dag van het “CHINESE NIEUWJAAR” markeert het traditioneel een rustdag waarop het hele gezin vrij neemt van het werk om te rusten en samen te reizen.  De meeste Chinese bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen in Thailand houden een feest en hebben op deze dag meestal een vrije dag.

Thais-Chinese mensen dragen meestal rode of felgekleurde tinten op Chinees Nieuwjaar voor geluk.  De jongere generatie zal rode enveloppen met geld ontvangen, genaamd “Ang-Pao”, van ouders, grootouders of ouderen.  Het Chinese volk gelooft dat tijdens Chinees Nieuwjaar boze geesten huizen zullen komen bezoeken en kinderen zullen ontvoeren en dat ze de rode enveloppen moeten uitdelen als rituele bescherming tegen de duivels en pech.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photostock 
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Div. Thaise Media

Eén gedachte over “Een uitleg over hoe en waarom Chinees Nieuwjaar in Thailand gevierd wordt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!