Het Thaise leger moet de familie van een dode recruit 17 miljoen baht als schadevergoeding betalen

BANGKOK:- Het Koninklijke Thaise leger is gisteren door het Hooggerechtshof schuldig bevonden aan grove nalatigheid bij de dood van een recruit in opleiding.  De rechtbank beval het leger om 17 miljoen baht te betalen als schadevergoeding aan de familie van de dode jongen.

Luitenant Sanan Thongdeenok verdronk in 2015 tijdens het volgen van een Royal Guards-trainingsprogramma, een intensieve cursus met de codenaam UKBT. Sanan werd door instructeurs gedwongen meerdere keren heen en weer te zwemmen in een zwembad en mocht niet tussentijds rusten.

De rechtbank hoorde dat Sanan probeerde zich vast te houden aan de rand van het zwembad, maar een instructeur sloeg zijn handen weg en gaf hem een mep met een stalen kabel.  Als gevolg daarvan zonk hij naar de bodem van het zwembad en verdronk.

De rechtbank vond ook dat de wonden die op het lichaam van Sanan werden gevonden, overeenkwamen met die van een whiplash.  Aanklagers voerden aan dat instructeurs de fysieke beperkingen van elk van hun rekruten moesten kennen, wat ze in dit geval niet duidelijk niet erkende.

Khun Pornpimol Mukkuntod, een advocaat van de Cross Cultural Foundation, kondigde aan dat de familie na afronding van de civiele zaak een strafzaak zou beginnen.

“Het proces zal plaatsvinden voor een militaire rechtbank.  De advocaten zullen naar de militaire rechtbank schrijven om te worden gehoord.  Meestal wachten zij eerst de uitkomst van het civiele proces af.

Khun Pornpimol zei dat dit een zeldzame overwinning was in de juridische strijd voor legerrekruten en cadetten die stierven als gevolg van vermeende mishandeling en geweld door hun bevelvoerende officieren.

“We geloven dat deze zaak een rolmodel kan zijn voor de toekomst.  De rechtbank heeft in haar oordeel uiteengezet wat als passend wordt beschouwd en wat de taak is van instructeurs en verantwoordelijke functionarissen.  Het beschrijft hoe ze de soldaten moeten beschermen en verzorgen.”

De ouders van Sanan probeerden in 2016 het Royal Thai Army aan te klagen voor schadevergoeding.  Het leger getuigde dat de dood van haar zoon buiten ieders controle lag.

De rechters concludeerden echter dat de dood van Sanan te wijten was aan grove nalatigheid van de verantwoordelijke legerofficieren.  Het vonnis werd in 2019 bevestigd door het Hof van Beroep en gisteren door de Hoge Raad behandeld.

Khun Pornpimol zei dat de rechtbank de familie van Sanan een schadevergoeding van in totaal 17 miljoen baht toekende, inclusief rente, te betalen door het Koninklijke Thaise leger.  Ze voegde eraan toe dat de familie ook van plan is om afzonderlijke rechtszaken aan te spannen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de dood van hun zoon Sanan.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Cross Cultural Foundation
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: prachatai.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!