Het Thaise gerecht “Massaman curry” uitgeroepen tot ’s werelds # 1 eten

~WAT EEN BOER NIET KENT, DAT VREET HIJ NIET~
(De mensen staan afkerig tegenover spijzen die ze niet kennen

THAILAND:- Het Thaise gerecht Massaman-curry staat met stip opnieuw bovenaan de lijst van de 50 beste voedingsmiddelen van CNN Travel, daarnaast staan nog 2 Thaise gerechten op de lijst.  

CNN Travel publiceerde voor het eerst in 2011 zijn lijst met de beste maaltijden en snacks van over de hele wereld en heeft deze deze maand opnieuw bijgewerkt.  

De Massaman-curry – die op de lijst werd omschreven als pittig, kokosnootachtig, zoet en hartig – stond opnieuw op nummer 1, een onderscheiding die de Tourism Authority of Thailand oprakelde om de wereld deelgenoot te maken van deze kwalificatie.

De TAT herinnert iedereen eraan om veilig te blijven totdat de COVID-19-situatie verbetert, en ons voor te bereiden op de tijd dat reizen en toerisme weer het “nieuwe” normaal worden, en we allemaal (u als notoir lezer van Olleke Bolleke in het bijzonder) kunnen beginnen aan een culinaire reis en Thainess kunnen ontdekken door middel van Thaise gerechten op unieke bestemmingen over  Thailand.”

De reputatie van Thailand als bestemming voor fijnproevers groeit alleen maar en deze lijst bewijst dat de Thaise keuken niet alleen concurreert als heerlijk straatvoedsel, maar ook tot en met 5-sterren dinerervaringen.

De culinaire trots van Thailand is echter gerechtvaardigd, want massaman curry wordt vergezeld door tom yum kung op de 8e plaats op de lijst en som tam komt binnen op nummer 46 in de top 50-lijst.  

De Tom Yum Kung, word geprezen om de verscheidenheid aan smaken, waaronder pittig, zuur, zoet en zout, en om hoe goedkoop een gerecht gevuld met garnalen, tomaten, champignons, laos, kaffir-limoenblaadjes en citroengras kon worden gevonden.

De Som tam alias “Papaya Pok Pok” de beroemde papajasalade van Thailand, werd eveneens geprezen, terwijl CNN ingrediënten van geraspte groene papaja, knoflook, pepers, tamarindesap, limoensap, suikerrietpasta, gedroogde garnalen, tomaten, pinda’s, snijbonen en vissaus vermeldde.

De Massaman curry versloeg pizza voor nummer 1 en slaagde erin om voor zulke wereldwijde nietjes als hamburgers (# 6), donuts (# 14), lasagne (# 23), Vietnamese pho (# 28), fish ‘n’ chips (#  33), en taco (ergens gerangschikt op een bescheiden 43e ?!).  

CNN Travel noemde het de “koning van de curry’s” en zei dat zelfs thuisverpakkingen van massamanpoeder iedereen in een gastronomische chef kunnen veranderen.

De top 10 werd afgerond door (van nummer 2 naar nummer 10) pizza, chocolade, sushi, pekingeend, hamburger, Penang assam laksa, tom yum kung, ijs en de Afrikaanse natie Gabon’s kip Muamba.  

Andere opmerkelijke inzendingen zijn maïskolven op # 13, kreeft op # 17, shish kebab op # 18, croissants op # 21, Indian butter-knoflookkrab op # 23, Filipijns Lechon-varken op # 27, Canadese ahornsiroop op # 34,  hummus op # 36 en poutine op # 44.

Snacks zoals popcorn en aardappelchips kwamen een beetje verrassend genoeg op de lijst (of chips zoals CNN ze noemde) op respectievelijk nummer 50 en 48.  Maar misschien, in een poging om lezers eraan te herinneren om de lijst met een snufje zout te nemen, zonder woordspeling, werd ketchupsaus op de een of andere manier vermeld als het 39e meest populaire voedsel ter wereld.

Tot grote dissolutie werd het Belgische frietje en de oer-Hollandse frikandel niet opgenoemd, misschien dat uw nieuwsbeer hier eens een stukje over moet gaan schrijven, misschien dat CNN over iets over deze culinaire hoogstandjes wilt publiceren.

Olleke Bollek in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!