Het plan om Thailand endemisch te verklaren, laat nog even op zich wachten

BANGKOK:- Het koninkrijk Thailand kan de Covid19 pandemie nog niet verklaren als een endemische ziekte, aangezien het land nog steeds het risico loopt een nieuwe golf te ontketenen, zo waarschuwde Dr.  Prasit Watanapa, decaan van de Faculteit der Geneeskunde aan de Mahidol universiteit.

Ongeveer twee jaar na de pandemie wil iedereen het einde zien van de verspreiding van het virus, maar de ziekte kan nog niet endemisch worden verklaard, zo vertelde hij tijdens een Facebook Live-sessie in het Siriraj-ziekenhuis.

Het virus kan nog steeds een nieuwe uitbraak veroorzaken en het land moet doorgaan met mensen nog volledig te vaccineren om ernstige gevallen en sterfgevallen te verminderen.

“Dit is een kritiek punt”, zei hij, terwijl het koninkrijk de reisbeperkingen begint te versoepelen.  “Verschillende landen vechten nog steeds tegen infecties.”

epa09676733 People wearing protective face masks walk on a pedestrain overpass in Bangkok, Thailand, 10 January 2022. The Thai government has raised its COVID-19 restrictions which include urging people to work from home, suspending travel, closing some public areas and limiting the number of people in gatherings in a bid to contain a rapid surge of COVID-19 infections after more than 8,000 infections linked with the Omicron variant have been detected. EPA-EFE/NARONG SANGNAK

MMaatregelen om de economie te stimuleren en fondsen te werven, kunnen Covid-19 terugbrengen”, voegde hij eraan toe.  “Dus we moeten de risico’s beperken door ons te concentreren op preventie en behandeling.”

“Het is het beste om mensen te vaccineren en boosters te geven voor volledige bescherming,” merkte hij op.  Hij zei dat meer dan 2 miljoen Thai niet gevaccineerd zijn en dat 10% van de bevolking slechts één dosis heeft gekregen.

Onder verwijzing naar de wereldwijde Covid19 situatie op vrijdag, zei hij dat het aantal sterfgevallen in de afgelopen week het laagste niveau heeft bereikt sinds de uitbraak in 2020 begon.

De daling van het aantal sterfgevallen kan worden toegeschreven aan twee factoren: de minder ernstige Omicron-variant en een toename van vaccinaties, zei hij.  Omicron is zeer overdraagbaar maar minder dodelijk dan de Delta-variant.  Hij zei dat de endemische status niet betekent dat Covid19 niet langer levensbedreigend is, zo is malaria een endemische ziekte waaraan jaarlijks 400.000 mensen overlijden.

Hoe snel een land Covid-19 endemisch kan verklaren, hangt af van de vaccinatiegraad, zei hij, eraan toevoegend dat de medewerking van alle relevante partijen nodig is om Covid19 endemisch te verklaren in Thailand.  Vaccinatie blijft essentieel, zeker voor leden van kwetsbare groepen tijdens de transitie.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!