De Rapper Milli zorgt in Thailand voor een hype: “Mango Sticky Rice” als werelderfgoed?

AMERIKA:- Toen ze verscheen op het Coachella Festival in de VS, veroorzaakte rapper Milli een hype over een typisch Thais gerecht waarna de vraag ontstond, komt  “Mango Sticky Rice” op de Werelderfgoedlijst.

De in Thailand geboren rapper Milli trad op op het Coachella-festival in de VS.  Ze at iets op het podium.  Wat was dat?  Het heerlijke dessert “Mango Sticky Rice” is al lang een integraal onderdeel van de Thaise gastronomie.

Maar nu laait de hype rond het dessert gemaakt van kleefrijst, kokossaus, verse mango’s en geroosterde mungbonen enorm op.

Zozeer zelfs, dat de Thaise regering onder premier van plan is om de delicatesse te laten erkennen als UNESCO-werelderfgoed.  “We verzamelen informatie ter voorbereiding van het Unesco-voorstel”, zo vertelde de directeur van het Departement Culturele Promotie, Khun Chai Nakhonchai.

De trigger voor de hausse was een optreden van de succesvolle Thaise rapper Danupha Khanatheerakul op het Coachella Festival in de VS.  Ze is beter bekend onder de artiestennaam Milli.

De 19-jarige droeg afgelopen weekend een bord Mango Sticky Rice het podium op en smulde ervan in het bijzijn van jubelende fans.  Sindsdien is de vraag naar het sappige tropische fruit en “Khao Niaow Ma Muang”, zoals het gerecht in Thailand wordt genoemd, landelijk door het dak gegaan.

Binnen 24 uur na de actie van Milli registreerde Twitter bijna 1,4 miljoen tweets met de hashtag #mangostickyrice, zo de krant Bangkok Post.  De bestellingen voor bezorgdiensten zijn meer dan verdrievoudigd.  Het is momenteel mango-tijd in Thailand – en “Mango Sticky Rice” is te vinden op bijna elke straathoek, van de mega-metropool Bangkok tot landelijke regio’s.

De mangoboeren in Thailand ervaren momenteel een crisis
De boeren in het land juichen: Thailand is een van ’s werelds grootste mangoproducenten, maar de sector is door de coronapandemie en leveringsproblemen in een crisis beland.

Khun Sayan Bunying, voorzitter van de Mango Producers Association, zei: “Als je ziet hoeveel de Thaise mangoboeren worstelen, waardeer en bedank ik iedereen die ervoor zorgt dat mensen onze mango’s eten.  Hij hoopt dat de hausse rond het exotische fruit ook de consumptie in het buitenland zal stimuleren.

Het is overigens niet de eerste keer dat een jonge artiest in het land voor massale euforie zorgt over een culinaire specialiteit: K-pop superster Lalisa Manoban alias “lieve Lisa” van meidengroep Blackpink droeg vorig jaar “Yuen kin” gehaktballen in een tv-interview dat opgetogen was over de straatstalletjes in haar geboorteplaats Buriram.

Daarna konden de verkopers van het felbegeerde straatvoedsel het nauwelijks bijbenen van de online bestellingen.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!