BANGKOK:- In een poging om de praktijk van het oogsten en verkopen van onrijpe doerians te ontmoedigen, hebben de Thaise autoriteiten een verklaring uitgegeven waarin de verkopers eraan worden herinnerd dat dit een strafbaar feit is en dat er een gevangenisstraf van maximaal drie jaar op staat. Recidivisten riskeren een veel zwaardere straf.
Het ministerie van Landbouw en Coöperaties vertelde gisteren aan durian-telers, oogstmachines en tussenpersonen dat het tegen de wet is om durians te verkopen die niet volledig rijp zijn.
Volgens het Wetboek van Strafrecht wordt elke verkoper die de koper bedriegt over de oorsprong, de aard, de kwaliteit of de hoeveelheid van de goederen, tot drie jaar gevangenisstraf en/of een boete van maximaal 60.000 baht opgelegd.
De Thaise Wet op de consumentenbescherming verbiedt verkopers ook om valse informatie te verstrekken over de bron, toestand, kwaliteit of essentie van goederen of diensten. Als de overtreder schuldig wordt bevonden, riskeert hij een gevangenisstraf van maximaal zes maanden en/of een boete van maximaal 100.000 baht. Volgens deze wet krijgen recidivisten tweemaal deze straf.
Eerder had het ministerie zijn Department of Agriculture Extension en provinciale landbouwkantoren in de provincies Trat, Chanthaburi en Rayong – de belangrijkste doerian-teeltgebieden van Thailand – opgedragen ervoor te zorgen dat alleen rijpe durians worden geoogst.
De autoriteiten hebben dit jaar een oogstschema opgesteld voor populaire durian-rassen. Volgens schema kan de variëteit “Kradum” vanaf 20 maart worden geoogst, “Chanee” en “Puang Manee” vanaf 10 april en “Mon Thong” vanaf 25 april.
De autoriteiten hebben ook een minimumniveau van droogheid van het vruchtvlees vastgesteld om de rijpheid van het fruit te bepalen – minimaal 27 procent voor Kradum, 30 procent voor Chanee en Puang Manee en 32 procent voor Mon Thong.
Deze maatregelen zijn de laatste poging om de reputatie van Thailand als de beste bron voor durian, ook wel de “koning van het fruit” genoemd, te beschermen. Onrijpe durians hebben bleek vlees en smaken niet goed. Thailand verdient jaarlijks enkele miljarden baht met de export van doerian.
Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.
Informatie en bron
Illustraties: The Nation
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation