Het noorden van Thailand roept de regering op om de richtlijnen voor luchtkwaliteit aan te passen

CHIANG MAI:- Een burgernetwerk in de noordelijke provincies roept de regering op om de luchtkwaliteitsrichtlijnen aan te passen om ze in overeenstemming te brengen met internationale normen en de gezondheidseffecten van seizoensgebonden luchtvervuiling verder te verminderen.

Khun Bannarot Buakhli, een lid van de Breathe Council die is opgericht om de vervuilingscrisis in de noordelijke regio op te lossen, vertelde tijdens een online discussie dat het netwerk deze maand een campagne zal lanceren om te lobbyen voor nieuwe luchtkwaliteitsrichtlijnen.

De huidige luchtkwaliteitsindex voor gevaarlijke deeltjes kleiner dan 2,5 micron, of PM2,5, is niet in overeenstemming met de internationale norm, dus het weerspiegelt niet echt de gevaren van luchtverontreiniging en kan de gezondheid van mensen niet beschermen, zei hij.

Buakhli zei dat de Thaise luchtkwaliteitsindex PM2.5-niveaus van 76 microgram per kubieke meter laat zien als binnen de categorie “oranje”, of ongezond voor gevoelige groepen.  Deze PM2,5-niveaus vallen echter binnen de “rode” categorie, of ongezond, in de Amerikaanse luchtkwaliteitsindex.

De Breathe Council dringt er bij de regering op aan om het 24-uursgemiddelde en het jaargemiddelde van de wereldwijde richtlijnen voor luchtkwaliteit van de WHO over te nemen.  Daaronder is het 24-uursgemiddelde van PM2,5-niveaus 37 microgram per kubieke meter en het jaargemiddelde is 15 microgram per kubieke meter.

Het zogenaamde veilige niveau van PM2,5 is 50 microgram per kubieke meter, volgens Air4Thai, beheerd door de Pollution Control Department (PCD).

Buakhli zei dat de regio een Noord-Thailand Air Quality Health Index (NTAQHI) ontwikkelt na de succesvolle ontwikkeling van de Chiang Mai Air Quality Health Index om luchtvervuiling te monitoren en inwoners te waarschuwen voor gezondheidsrisico’s.

Khun Nakhon Junjanam, een raadslid uit Lamphun, stelde voor dat het netwerk het hele jaar door een campagne zou lanceren om het publiek bewust te maken.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Chiangmaione
Content: Olleke Bolleke in Noord Thailand 
Bron: Chiangmaione.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!